Cehia interzice exportul de alcool în urma presiunilor UE. Care este motivul

de Antena3.ro    |    21 Sep 2012   •   12:42
Cehia interzice exportul de alcool în urma presiunilor UE. Care este motivul Foto: prineville.crestviewcable.com

Guvernul ceh a interzis joi exportul de alcool în urma presiunilor venite din partea Uniunii Europene. Presiunile au apărut după ce valul de intoxicaţii provocate de băuturile alcoolice contrafăcute au provocat până în prezent 23 de morţi în această ţară, informează AFP.

Guvernul „a interzis distribuţia băuturilor ce conţin mai mult de 20 de grade de alcool, la fel ca şi exportul acestora“, a declarat Leos Heger, ministrul ceh al sănătăţii. Anterior, premierul Petr Necas a confirmat că „guvernul a primit o notă din partea Comisiei Europene, în care se arată că aceasta are în vedere interzicerea exportului de alcool de peste 20 de grade produs şi îmbuteliat în Republica Cehă“. În aceste condiţii, primul ministru consideră că 'este mai avantajos ca Republica Cehă şi impună şi să ridice din proprie iniţiativă restricţiile la export'.

Această măsură survine după ce vinerea trecută a fost interzisă comercializarea pe teritoriul ceh a alcoolului de peste 20 de grade. Decizia afectează serios producătorii de băuturi alcoolice şi restaurantele, dar şi statul, care va pierde în fiecare săptămână circa 5,2 milioane de euro reprezentând taxele pe care nu le mai poate încasa.

Guvernul de la Praga a adoptat miercuri un set de măsuri menite să permită ridicarea acestei restricţii în săptămânile următoare. Printre acestea se numără obligativitatea existenţei unui timbru accizat pe fiecare sticlă şi introducerea a ceea ce premierul Necas a numit un 'certificat de naştere' al fiecărei sticle conţinând alcool, ceea ce va permite verificarea traseului pe care l-a urmat în procesul de producţie.

Pe lângă cele 23 de persoane care şi-au pierdut viaţa, alte 30 sunt spitalizate în urma consumului de alcool contrafăcut. Până în prezent 30 de persoane au fost inculpate, 13 fiind plasate în arest preventiv.


x close