Antena 3 Externe Cehia acuză Rusia de "prostie", după ce ţara a intrat pe lista "statelor neprietenoase" cu Moscova

Cehia acuză Rusia de "prostie", după ce ţara a intrat pe lista "statelor neprietenoase" cu Moscova

de Alexandra Ionescu    |    17 Mai 2021   •   14:12
 Cehia acuză Rusia de "prostie", după ce ţara a intrat pe lista "statelor neprietenoase" cu Moscova
Sursa foto: Hepta

Preşedintele Milos Zeman a criticat decizia Rusiei de a înscrie Cehia pe o nouă listă a aşa-numitelor "state străine neprietenoase".

Relaţiile dintre Rusia şi Cehia s-au deteriorat luna trecută,  atunci când Republica Cehă a expulzat 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga, ca urmare a suspiciunii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii în 2014, unde au murit 2 oameni.

Moscova a negat acuzaţiile şi a anunţat că 20 de angajaţi ai ambasadei cehe au devenit indezirabili şi trebuie să părăsească teritoriul Rusiei de urgență.

"Partea rusă comite o prostie, deoarece este o greşeală să transformi foştii prieteni în duşmani", a declarat duminică şeful statului ceh în vârstă de 76 de ani pentru postul de radio Frekvence 1.

Preşedintele Zeman a argumentat că, în cazul în care prietenia nu este posibilă, atunci ar trebui restabilite “cel puţin relaţii corecte”.

Conform deciziei Moscovei, numărul personalului local pe care ambasada Cehiei îl poate angaja a fost redus la 19 cetăţeni ruşi.

Această decizie are consecinţe foarte concrete: începând din iunie, operaţiunile hoteliere şi ale restaurantului din cadrul Centrul Cultural Ceh din Moscova vor fi întrerupte.

Marele complex de clădiri din centrului oraşului a fost construit în 1986 şi serveşte ca bază pentru oamenii de afaceri şi exportatori, precum şi pentru activităţile de promovare a ţării.

Cehia şi Statele Unite sunt singurele ţări aflate pe noua listă a Rusiei cu “state străine neprietenoase” potrivit Reuters.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close