Cei doi americani eliberaţi din Coreea de Nord au ajuns în Statele Unite

de M.T.    |    09 Noi 2014   •   11:02
Cei doi americani eliberaţi din Coreea de Nord au ajuns în Statele Unite

Ultimii doi prizonieri americani din Coreea de Nord, eliberaţi sâmbătă în urma unei misiuni secrete fără precedent la Phenian a şefului serviciilor americane de informaţii, au ajuns în Statele Unite, informează AFP, citată de Agerpres.

Kenneth Bae şi Matthew Todd Miller (foto) au aterizat la baza militară Lewis-McChord, în estul statului Washington, unde au fost întâmpinaţi de rude şi apropiaţi.

„Este o zi minunată pentru ei şi pentru familiile lor”, a transmis preşedintele Barack Obama de la Casa Albă, cu câteva ore înainte de deplasarea la Beijing, aliat al Phenianului.

„Suntem, bineînţeles, recunoscători pentru faptul că ei se pot întoarce în siguranţă”, a adăugat Obama, care a evitat însă să mulţumească direct Phenianului.

SUA şi Coreea de Nord nu au relaţii diplomatice, dar întreţin schimburi prin intermediul Suediei şi al unui canal de comunicare, cunoscut de diplomaţi, cu sediul la ONU, în New York.

Pentru a obţine eliberarea celor doi, directorul Serviciului Naţional de Informaţii (DNI), James Clapper, s-a implicat personal.

Clapper s-a deplasat în Coreea de Nord şi a purtat, „în numele SUA, discuţii cu Republica Populară Democrată Coreeană pentru eliberarea celor doi cetăţeni americani”, a precizat Departamentul de Stat, fără a menţiona când a început misiunea secretă.

Potrivit unui înalt responsabil american, Clapper s-a deplasat în Coreea de Nord ca „trimis personal” al preşedintelui american.

Kenneth Bae şi Matthew Todd Miller au fost eliberaţi la două săptămâni după ce un alt american, Jeffrey Fowle, a fost pus în liberate de Phenian, astfel că niciun alt cetăţean al SUA nu mai este prizonier în Coreea de Nord.

Kenneth Bae, un american de origine coreeană, a fost arestat în noiembrie 2012 şi condamnat la 15 ani de muncă silnică, pentru că a încercat să răstoarne regimul, conform justiţiei nord-coreene.

Matthew Todd Miller a primit o pedeapsă de 6 ani de muncă silnică, fiind acuzat de comiterea de „acte ostile” ca turist într-o ţară izolată.

Miller a intrat în luna aprilie în Coreea de Nord, unde şi-a rupt viza turistică şi a cerut Phenianului să îi acorde azil.

x close