Antena 3 CNN Externe Cei trei suspecţi ai atacului cu acid de la Teatrul Balşoi, găsiţi vinovaţi de justiţia rusă

Cei trei suspecţi ai atacului cu acid de la Teatrul Balşoi, găsiţi vinovaţi de justiţia rusă

Cei trei suspecţi ai atacului cu acid de la Teatrul Balşoi, găsiţi vinovaţi de justiţia rusă
Sursa foto: Foto: rt.com
03 Dec 2013   •   14:30

Justiţia rusă i-a găsit vinovaţi, marţi, pe cei trei suspecţi din atacul cu acid comis în ianuarie asupra directorului artistic al Teatrului Balşoi din Moscova, în urma căruia acesta a suferit răni grave, informează AFP.
   
În urma acestei hotărâri, un balerin al renumitului teatru moscovit riscă să primească o pedeapsă de nouă ani de închisoare.
   
Judecătoarea Elena Maximova a anunţat încă de la începutul şedinţei că i-a găsit vinovaţi pe cei trei suspecţi - balerinul şi liderul sindical Pavel Dmitrichenko şi cei doi presupuşi complici, executantul atacului, Iuri Zaruţki, şi şoferul Andrei Lipatov.
   
Judecătoarea va pronunţa pedepsele pentru cei trei bărbaţi în cursul zilei de marţi.
   
Aceştia au apărut pentru prima dată în faţa Tribunalului Meşinschi din Moscova pentru acest atac, comis pe 17 ianuarie, la parterul imobilului în care locuia directorul artistic al teatrului, Serghei Filin.
   
Săptămâna trecută, Parchetul moscovit a cerut nouă ani de închisoare în regim sever pentru Pavel Dmitrichenko, zece ani de închisoare pentru Iuri Zaruţki şi şase ani de închisoare pentru Andrei Lipatov.
   
Potrivit ministerului public, atacul a fost prevăzut şi organizat cu mult timp înainte, iar toţi martorii interogaţi în timpul procesului au demonstrat că Pavel Dmitrichenko, aflat în conflict deschis cu Serghei Filin, avea motive suficient de puternice pentru a comite acel atac.
   
În timpul procesului, Pavel Dmitrichenko, în vârstă de 29 de ani, a respins acuzaţia potrivit căreia ar fi dorit, de manieră premeditată, să îi provoace răni grave lui Serghei Filin, recunoscând însă faptul că le-a cerut complicilor săi să îl bată pe Filin.
   
În timpul pledoariilor, el s-a declarat pregătit să fie condamnat pentru "lovituri cu pumnul", un cap de acuzare care poate aduce o pedeapsă de până la doi ani de închisoare.
   
Iura Zaruţki a recunoscut că l-a atacat cu acid pe Filin şi a spus că a făcut acest lucru din proprie iniţiativă.
 
Acest caz a dezvăluit rivalităţile feroce şi practicile îndoielnice aflate în derulare în culisele celui mai prestigios teatru din Rusia. Aceste conflicte interne au fost evocate pe larg în etapa de instrumentare a cazului şi pe parcursul procesului celor trei suspecţi.
   
Cazul în sine a avut repercusiuni asupra teatrului moscovit. Balerinul vedetă Nikolay Tsiskaridz, aflat şi el în conflict deschis cu Serghei Filin, a fost concediat în luna iunie, după ce a pus sub semnul îndoielii rănile suferite de rivalul său. El s-a aflat, totodată, la un pas de a fi acuzat în mod deschis de fostul director al teatrului, Anatoli Iksanov, că ar fi fost instigatorul agresiunii.
   
După o lună, Anatoli Iksanov a fost la rândul său concediat.

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close