Cel mai mare smarald din lume ar putea fi un fals. Proprietarul, arestat pentru fraudă

de M.Z.    |    30 Ian 2012   •   08:33
Cel mai mare smarald din lume ar putea fi un fals. Proprietarul, arestat pentru fraudă Foto: bzi.ro

Licitaţia pentru cel mai mare smarald din lume s-a transformat într-un adevărat circ, în Canada. Piatra de 57.000 de carate, estimată la peste un milion de dolari, nu şi-a găsit cumpărător, iar proprietarul ei a fost arestat, sub acuzaţia de fraudă. Mai mult, colecţionarii au început să se întrebe dacă nu cumva uriaşul smarald e un fals.

Diamantul Teodora, adică Darul lui Dumnezeu în limba greacă, a fost expus zilele trecute, pentru a atrage cumpărătorii. Proprietarul spera că smaraldul de 11,5 kilograme îi va aduce cel puţin 1,5 milioane de dolari, adică preţul de pornire al licitaţiei.

Şi totuşi, smaraldul i-a adus ghinion bărbatului. Înaintea licitaţiei, poliţiştii canadieni i-au pus cătuşele. El a fost reţinut în Ontario, pentru fraudă.

Poliţia nu a făcut nicio menţiune despre natura fraudei, însă arestarea i-a pus pe gânduri pe cei care voiau să liciteze smaraldul. Au apărut zvonuri că piatra nu ar fi chiar atât de preţioasă şi că proprietarul i-ar fi modificat culoarea în verde, ca să pară veritabilă. Aşa că, licitaţia s-a încheiat fără ca cineva din sală să ofere vreun preţ. Casa de licitaţii nu pare să se dea bătută.

Pentru a îndepărta orice suspiciune, casa de licitaţie a prezentat şi un certificat de autenticitate al smaraldului, însă un canadian a susţinut că a cumpărat de pe internet o piatră identică, pe care a dat doar câteva sute de dolari.

 
Get Adobe Flash playerParteneri
x close