Antena 3 CNN Externe Cel mai mare vulcan din Islanda, în pericol să erupă. Industria aviatică din Europa a fost avertizată

Cel mai mare vulcan din Islanda, în pericol să erupă. Industria aviatică din Europa a fost avertizată

Cel mai mare vulcan din Islanda, în pericol să erupă. Industria aviatică din Europa a fost avertizată
de S.T.    |    19 Aug 2014   •   17:34

Industria aviatică din Europa a fost avertizată cu privire la posibilitatea perturbării traficului aerian din cauza activităţii înregistrate la cel mai mare sistem vulcanic din Islanda, Bardarbunga.

Sky News scrie că mişcări seismice intense au fost înregistrate la vulcanul Bardarbunga din Islanda în ultimele trei zile, dar deocamdată nu există indicii clare privind o eventuală erupţie. Biroul Meteorologic din Islanda a ridicat nivelul de risc pentru aviaţie la portocaliu, nivelul patru pe o scară cu cinci trepte. Biroul a precizat într-un comunicat că luni dimineaţă s-a înregistrat cel mai puternic seism din regiune, din 1996 până în prezent.

"Întrucât dovezile privind mişcările magmei la mai puţin de zece kilometri adâncime înseamnă o probabilitate crescută de erupţie vulcanică, codul pentru aviaţie la Bardarbunga a fost modificat la portocaliu", a afirmat Biroul Meteorologic.

"În prezent, nu există indicii privind o erupţie, dar nu se poate exclude ca activitatea curentă să ducă la o erupţie sub-glacială explozivă, determinând inundaţii şi emisii de cenuşă", a menţionat sursa citată.

Vulcanul Bardarbunga, cel mai mare din Islanda, este localizat sub gheţarul Vatnajokull, în sud-vestul ţării. Potrivit seismologului Martin Hensch, în cazul unei erupţii, cel mai mare risc ar fi valurile de inundaţii provocate de izbucnirea lavei sub gheţar.

×
Subiecte în articol: trafic aerian Islanda eruptie
Parteneri
Ea este femeia care a murit după accidentul de tren din Galaţi
x close