Antena 3 Externe Cel mai mare vulcan de pe Pământ se trezește din "somn". Specialiștii avertizează că ar putea erupe

Cel mai mare vulcan de pe Pământ se trezește din "somn". Specialiștii avertizează că ar putea erupe

de Maria Zărnescu    |    13 Mai 2021   •   23:11
Cel mai mare vulcan de pe Pământ se trezește din "somn". Specialiștii avertizează că ar putea erupe
Sursa foto: Hepta

Mauna Loa este cel mai mare vulcan de pe Pământ, aflat în arhipelagul Hawaii. Specialiștii avertizează că acesta continuă să se "trezească din somn", iar la un moment dat ar putea erupe.

Mauna Loa ar putea fi reactivat de un vulcan învecinat, Kilaues, pe măsură ce acesta va erupe, după cum precizează oamenii de știință.

Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) a precizat că au fost detectate rate ridicate de deformare și seismicitate, acestea fiind primele semne că sistemul magnetic evoluează.

Potrivit The Hill, vulcanul a erupt pentru prima dată în 1843. Ultima dată, fenomenul s-a petrecut în 1948, când s-au înregistrat curgeri însemnate de lavă pe coastele insulei Hawaii, amenințând inclusiv orașul Hilo.

În total, de la prima erupție documentată, vulcanul Mauna Loa a erupt de 33 de ori.

În apropierea acestuia se află vulcanul Kilaues, unul dintre cei mai activi din regiune și din Parcul Național al Vulcanilor din Hawaii.

La 3.000 de metri adâncime, lava erupe din vulcanul Kilaues. Parcul Național al Vulcanilor din Hawaii a fost publicului în 2008, din cauza riscurilor la care s-ar fi putut expune turiștii.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close