Antena 3 CNN Externe Cel mai nou element chimic din Tabelul lui Mendeleev a fost denumit Copernicum

Cel mai nou element chimic din Tabelul lui Mendeleev a fost denumit Copernicum

Cel mai nou element chimic din Tabelul lui Mendeleev a fost denumit Copernicum
Sursa foto: Tabelul lui Mendeleev
17 Iul 2009   •   18:25

Elementul chimic, descoperit în urmă cu 13 ani şi adăugat oficial în tabelul periodic al elementelor în urmă cu câteva săptămâni, a primit în sfărşit un nume. Acesta a fost denumit Copernicum şi a primit simbolul Cp, în onoarea astronomului Nicolaus Copernic, primul om de ştiinţă care a elaborat o teorie consistentă prin care susţinea că planetele se rotesc în jurul Soarelui.

Teoria sa a zdruncinat părerea general acceptată în epocă, conform căreia Pământul se află în centrul universului, iar celelalte corpuri cereşti se rotesc în jurul său. Echipa de oameni de ştiinţă care a descoperit noul element chimic au ales acest nume în onoarea celui ?care a schimbat viziunea lumii?.

Uniunea Internaţională pentru Chimie Pură şi Aplicată va accepta oficial denumirea noului element peste şase luni, timp în care comunitatea ştiinţifică va avea ?timp să discute sugestia?.

Copernicum este cel de-al 112-le element chimic şi a fost în categoria elementelor "super-grele", anunţă BBC. Pentru crearea elementului cu numărul 112 (numărul protonilor dintr-un atom), cercetărorii germani conduşi de Sigurd Hofmann de la Centre for Heavy Ion Research au folosit un accelerator de particule, prin care atomii din grupul de studiu au fost bombardaţi cu ioni de zinc. Nucleele celor două elemente au fuzionat, formând nucleu noului element.

Antena3.ro

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close