Antena 3 CNN Externe Cel mai tânăr prizonier de la Guantanamo povesteşte chinurile la care a fost supus

Cel mai tânăr prizonier de la Guantanamo povesteşte chinurile la care a fost supus

Cel mai tânăr prizonier de la Guantanamo povesteşte chinurile la care a fost supus
27 Aug 2009   •   23:33

Prizonierii de la Guantanamo sunt umiliţi şi supuşi la chinuri groaznice. Sunt acuzaţiile lansate de cel mai tânăr deţinut de la închisoarea americană. Mohammad Jawad a fost capturat când avea numai 12 ani şi a fost eliberat după şapte ani din lipsă de probe.

Cel mai tânăr deţinut de la Guantanamo a povestit presei despre chinurile la care a fost supus în temniţa din Cuba. Afganul spune că i se legau mâinile la spate şi era obligat să mănânce direct cu gura dintr-o farfurie întinsă pe podea, în faţa lui.

În decembrie 2002, afganul a fost arestat sub acuzaţia că a aruncat o grenadă într-o maşină care transporta soldaţi americani. Doi soldaţi şi un translator au fost atunci răniţi.

Iniţial, băiatul a fost dus la o bază aeriană din nordul Kabulului, după care la Guantanamo Bay, unde a rămas până acum câteva zile, când a fost eliberat. Un judecător american a decis că mărturiile sale au fost obţinute prin forţă.

Acum, Jawad vrea să ducă o viaţă normală. Plănuieşte să-si încheie studiile. La început, în Afganistan şi apoi, dacă îşi va permite, în străinatate, pentru a deveni doctor.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Guantanamo
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close