Antena 3 CNN Externe "Cele 10 Porunci" care explică foarte clar ce se întâmplă în România. Manipularea este legea supremă

"Cele 10 Porunci" care explică foarte clar ce se întâmplă în România. Manipularea este legea supremă

"Cele 10 Porunci" care explică foarte clar ce se întâmplă în România. Manipularea este legea supremă
de O.P.    |    09 Oct 2012   •   11:10

Este un om foarte apreciat în America, ce a fost recompensat cu numeroase premii. În prezent este profesor emerit la MIT (Massachusetts Institute of Technology), însă este foarte cunoscut şi pentru activitatea sa în politică şi pentru faptul că nu se sfieşte să critice politica externă a SUA, dar şi a marilor guverne ale lumii.

Noam Chomsky a explicat pe înţelesul tuturor regulile de bază pe care se bazează şi se construieşte manipularea la nivel înalt. Pentru a fi uşor de citit şi înţeles, acestea au fost restrânse în "Decalogul lui Chomsky":

1. Poporul trebuie să fie mereu ocupat cu altceva decât cu problemele lui adevărate. 
2. Poporul trebuie să creadă că cei care îi conduc sunt salvatorii naţiunii. Pentru ca totul să fie credibil inventează false ameninţări, ori creează probleme grave, care îngrijorează şi angajează opinia publică, iar apoi oferă soluţiile. 
3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău Pentru aceasta: Mecanismele propagandei “albe” (oficială, integral asumată de guvern), “gri” (parţial asumată) şi “negre” (niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permamenţă preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului.
4. Poporul trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trai mai rău este tot pentru binele său. (Ne sună cunoscut?)
5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte 
6. Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor (ieşirile în stradă sunt privite de aleşi ca ceva dăunător societăţii, care are repercursiuni asupra economiei)
7. Poporul trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine(inaugurarea câtorva km de autostradă, mărirea salariilor cu un procent mic, zile libere, etc), care să-i ocupe timpul şi să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare
8. Poporul nu trebuie să aiba acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă
9. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turmei
10. Poporul nu trebuie să creadă în existenţa mijloacelor oficiale de manipulare





×
Subiecte în articol: manipulare
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close