Antena 3 CNN Externe Cele cinci locuri din lume unde oamenii pot trăi 100 de ani | Teoria "zonelor albastre" şi povestea celor care au găsit secretul longevităţii

Cele cinci locuri din lume unde oamenii pot trăi 100 de ani | Teoria "zonelor albastre" şi povestea celor care au găsit secretul longevităţii

"Zonele albastre", numite aşa potrivit unor legende urbane contau în cinci zone de pământ acolo unde oamenii ajung să trăiască chiar şi 100 de ani. Un exemplu este un bărbat diagnosticat cu cancer în fază terminală care s-a mutat într-o asemenea zonă şi a mai trăit încă 30 de ani. Iată povestea lui şi cele 9 puncte de putere care ne pot prelungi viaţa!

de Claudia Popovici    |    24 Sep 2023   •   00:12

Teoria "zonelor albastre" a produs o adevărată nebunie mondială și, desigur, și controverse. Este vorba despre cinci locuri de pe pământ unde oamenii par să treacă bine peste 100 de ani, în proporție covârșitoare.

Acestea sunt în: Sardinia în Italia, Ilaria în Grecia, Nicoia în Costa Rica, Ochinaua în Japonia și Loma Linda în California. 

Totul a pornit de la studiul demografic făcut de Jani Pes și Michael Pulan, publicat în 2004, ce pornea de la Sardinia.

Apoi, scriitorul american Dan Buettner a adus mai departe acest studiu și a publicat o carte privind zonele albastre, propunând introducerea pe listă și al celorlalte patru.

Însă povestea care a făcut înconjurul lumii este cea a lui Stamatis Moraitis, locuitor aproape toată viața sa în suburbiile din New York și Florida.

La 66 de ani primise un diagnostic nemilos, cancer pulmonar în stadiu terminal, doctorii spunându-i că mai are șase, maximum nouă luni de trăi. Născut în Grecia, a decis să se mute cu soția în insula Icaria, fiindcă voia să fie îngropat alături de strămoșii săi lângă mare. Doar că ajuns în mica insulă aflată între Grecia și Turcia s-a petrecut un adevărat miracol și a ajuns să trăiască încă peste 30 de ani.

Dacă acasă nu mai putea nici să respire, pe insula grecească treptat a început să se simtă mai bine și nu doar să respire ușor, dar să se și ridice și să se deplaseze fără mare efort.

Așa că nu a mai stat să-și aștepte sfârșitul și s-a apucat de grădinărit și să se bucure de viață. A pus viță de vie, apoi diverse culturi de fructe, legume și măslini. Ba chiar se urca singur pe scară și culegea struguri, inclusiv cu câteva zile înainte să moară, în 2013, la vârsta de 98 de ani.

Dan Buettner l-a întâlnit în călătoria sa pentru cercetarea zonelor albastre, plus alții, așa-numiți centenari, cu povești fabuloase. Le-a publicat și a încercat să le descifreze secretele, vrând să reproducă cheia zonelor albastre și în alte părți ale Americii.

Desigur că există și voci care contestă teoria zonelor albastre. Dan Buettner crede însă că există un secret, un model și că poate fi replicat în zone liniștite, aproape de mare.

Astfel, Dan Buettner a creat o listă pe care o numește "Cele 9 puncte putere", prin care fiecare îşi poate prelungi viaţa

1. Mișcă-te natural

Cei mai longevivi oameni de pe planetă nu merg la sală. Se mișcă fără a se gândi prea mult la asta.

2. Găsește-ţi un scop în viaţă

Dacă ştii ce te face să te dai jos din pat dimineaţa poți adăuga şapte ani la viaţă. 

3. Caută metode de a te elibera de stres

Găsește mereu o cale să alungi stresul din viaţa ta şi fa asta parte din rutina ta zilnică.

4. Urmează regula celor 80%

Cu alte cuvinte nu mânca excesiv, nu te îmbuiba. Oprește-te din mâncat când simţi că stomacul tău este 80% plin. 

5. Adaugă în alimentație mai multe plante şi legume

Mănâncă mai puţină carne roşie şi mai multe plante şi legume.

6. Bea un pahar de vin la ora 17:00

Băutorii ocazionali trăiesc mai mult decât cei care nu beau alcool deloc.

7. Practică recunoștința şi rugăciunea

Participarea la manifestații legate de credință îţi poate adăuga ani la viaţă.

8. Pune-i pe cei dragi pe primul loc

Investește timp alături de familie şi bucură-te de recompense.

9. Găsește-ţi tribul potrivit

Nu uita: nu îţi poţi alege familia, dar îţi poţi alege prietenii. Găsește-ți prieteni care susţin comportamentele sănătoase

Și chiar dacă poate că în cele cinci tradiționale zone albastre o acționa și ceva supranatural, mistic de la Dumnezeu, Dan Buettner este sigur că formula sa poate îmbunătăți viața oricui și să o prelungească.

×
Subiecte în articol: longevitate secretul tineretii
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close