Antena 3 CNN Externe Cele mai tari replici şi răspunsuri din dezbaterea Barack Obama - Mitt Romney

Cele mai tari replici şi răspunsuri din dezbaterea Barack Obama - Mitt Romney

Cele mai tari replici şi răspunsuri din dezbaterea Barack Obama - Mitt Romney
Sursa foto: Foto: npr.org
de N.B.    |    23 Oct 2012   •   14:42

Barack Obama şi Mitt Romney s-au înfruntat, marţi dimineaţă, în ultima dezbatere televizată între cei doi candidaţi pentru preşedinţia Statelor Unite. Conform unui studiu CNN, Obama este considerat a fi câştigătorul dezbaterii şi candidatul care s-a impus per total în faţa adversarului.

Iată zece dintre cele mai bune replici şi răspunsuri oferite de cei doi candidaţi în timpul ultimei dezbateri.

Barack Obama:

1. Preşedintele Statelor Unite l-a pus la punct pe contracandidatul său în ceea ce priveşte promisiunea acestuia de a creşte cheltuielile pentru apărare cu 2.000 de miliarde de dolari şi dezvoltarea Marinei - o mişcare despre care Obama consideră că nu ia în calcul nevoile strategice ale conflictelor armate moderne.

"Aţi menţionat că avem mai puţine ambarcaţiuni decât aveam în 1916. Ei bine, domnule guvernator, avem, de asemenea, şi mai puţini cai şi baionete, asta din cauză că natura armatei noastre s-a schimbat. (...) Mai avem şi aceste lucruri care se numesc «port-avioane» pe care aterizează avioanele şi nave care merg pe sub apă - submarine nucleare. Astfel, problema se pune nu câte nave avem ci care sunt capacităţile noastre şi cum putem să îndeplinim cel mai bine obiectivele pentru apărare".

2. Obama şi Romney s-au contrat în repetate rânduri privind Afganistanul şi al-Qaida, preşedintele considerând că republicanul promovează o strategie în continuă schimbare, care nu are nimic clar.

"Ştiţi, domnule guvernator Romney, sunt bucuros că sunteţi de acord că am avut parte de succes în lupta cu al-Qaida, dar trebuie să vă spun, strategia dumneavoastră este împrăştiată pe toată harta şi nu are ca obiectiv clar protejarea americanilor sau construirea pe marginea oportunităţilor din Orientul Mijlociu".

3. Ajunşi la subiectul Irak, Obama a continuat să îl şicaneze pe Romney cu privire la lipsa de experienţă pe care o are la conducere. "Ştiu că nu aţi avut nicio funcţie în care să fiţi repsonsabil cu politica externă, dar de fiecare dată când aţi oferit o opinie, aţi greşit. Aţi susţinut că trebuie să mergem în Irak deşi s-a dovedit că nu existau arme de distrugere în masă".

4. Obama a profitat de un alt comentariu făcut de contracandidatul său pentru a-i demonstra cât de mult greşeşte. "Domnule guvernator, ma bucur că recunoaşteţi că al-Qaida este o ameninţare, pentru că acum câteva luni, când aţi fost întrebat care este cea mai mare ameninţare geopolitică pentru Statele Unite, aţi spus Rusia. Cei din anii '80 au sunat cerându-şi politica externă înapoi, ştiţi că Războiul Rece s-a încheiat de 20 de ani".

5. Încercând să sumarizeze caracteristicile lui Romney, Obama a remarcat "Atât pe plan intern cât şi extenr, (Romney) a propus politici nesăbuite. L-a lăudat pe George Bush drept un bun economist şi pe Dick Cheney ca pe un om politic înţelept. Întoarcerea la acele strategii care ne-au adus în situaţia în care suntem acum nu este modul în care ne vom păstra întâietatea în secolul XXI".

Mitt Romney:

1. Pe subiectul Afganistan, Romney şi-a expus strategia: "Strategia mea este destul de directă, anume, să mergem după oamennii răi, să facem tot ce ne stă în putere pentru a îi întrerupe, să...să îi omotâm, să îi scoatem din peisaj".

2. În ceea ce priveşte relaţia cu Rusia, republicanul a spus: "Nu voi purta ochelari roz în ceea ce priveşte Rusia sau pe domnul Putin. În mod cert nu îi voi spune că după alegeri voi fi mai flexibil. După alegeri va avea parte de mai multă coloană vertebrală".

3. "Cred că Statele Unite au o ... o responsabilitate şi privilegiul să ajute şi să apere libertatea şi să promoveze principiile care ... care fac din lume un loc mai paşnic. Aceste principii includ drepturile omului, demnitatea umană, dreptul la iniţiativă, libertatea exprimării, alegeri libere", a spus Mitt Romney în legătură cu rolul pe care consideră că îl vor juca Statele Unite în lume.

4.
Privind dronele militare, Romney consideră că "ar trebui să folosim orice mijloace necesare pentru a elimina oamenii care reprezintă o ameninţare pentru noi sau pentru prietenii noştri. Şi este considerat că dronele sunt folosite în atacuri li susţin acest demers în întregime, considerând că preşedintele a avut dreptate să ceară folosirea acestei tehnologii".

5. În ceea ce priveşte Iranul, Romney consideră că această ţară este "cu patru ani mai aproape de o armă nucleară" şi că preşedintele Obama a irosit anii săi de mandat şi iranienii "continuă să învârtă centrifugele şi să se apropie tot mai mult".

×
Subiecte în articol: Mitt Romney alegeri replici
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close