Antena 3 CNN Externe Celule stem: vinovate pentru cancerul la intestin?

Celule stem: vinovate pentru cancerul la intestin?

Celule stem: vinovate pentru cancerul la intestin?
21 Dec 2008   •   17:37

Cercetătorii ar putea fi pe calea cea bună pentru a descoperi celulele ce constituie sursa cancerului la nivelul intestinului, ne informează BBC NEWS. Acest tip de cancer este detectat târziu şi, deci, este mai greu de tratat.
Teste făcute pe şobolani au arătat că daunele genetice provocate celulelor stem din intestine, au ca rezultat o transformare rapidă a celulelor în tumori ce se extind rapid.
Britanicii şi olandezii cred că această descoperire, publicată în jurnalul Nature, ar putea face mai uşoară detectarea şi prevenirea acestei boli.
Cercetătorii îşi propun să descopere ce eveniment poate declanşa transformarea celulelor sănătoase din intestin în celule canceroase.
În primul rând, testele îşi propun să descopere care dintre celulele din intestin sunt vulnerabile la transformări canceroase. Toate tipurile de celule din colon se dezvoltă din celulele stem, care formează o varietate de diferite tipuri de ţesuturi.
Când o celulă stem se divide în două, o jumătate devine o altă celulă stem, în timp ce cealaltă jumătate, celula ?fiică", începe să se transfome în celula necesară pentru a forma un alt tip de ţesut.
O cercetare desfăşurată în Institutul Beatson din Glasgow, Universitatea Cardiff şi Institului Hubrechet din Olanda, a izolat celulele stem din intestin la şobolani, adormind, apoi, o anumită genă numită APC. Această genă este descrisă ca o ?genă ce reprimă tumoarea" şi joacă un rol important în reglarea modului în care o celulă se divide.
În doar câteva zile, populaţia de celule stem a început să formeze tumori. Aplicând aceeaşi tehnică celulelor ?fiice" care nu erau stem, mult mai puţine tumori au fost formate. Această descoperire arată clar că acele celule stem constituie prima sursă a transformărilor în celule canceroase la nivelul intestinului.

×
Subiecte în articol: celule stem
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close