Antena 3 CNN Externe Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua de electricitate pentru prima dată în istorie

Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua de electricitate pentru prima dată în istorie

Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua de electricitate, a anunțat, joi, operatorul energetic național din Ucraina, citat de agenția France Presse.

Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua de electricitate pentru prima dată în istorie
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    25 Aug 2022   •   16:48

Anterior, presa rusă de stat a transmis că au fost semnalate întreruperi de curent în regiunile Zaporojie și Herson, aflate parțial sub ocupație rusă.

Sistemele de siguranță au fost activate la centrala nucleară, conform agenției RIA Novosti.

Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a acuzat partea ucraineană că a efectuat tiruri cu armament greu asupra centralei în ultima zi.

Aceste evoluții vin în contextul în care Rusia și Agenția Internațională pentru Energie Atomică discută detaliile unei vizite a inspectorilor agenției Națiunilor Unite la acest obiectiv nuclear.

Update ora 19:01 SUA acuză Rusia că a crescut riscul unui incident nuclear cu consecințe internaționale

Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat al SUA a avertizat, joi, că acțiunile Rusiei la centrala nucleară Zaporojie au crescut riscul de eliberare a radiațiilor nucleare în mediul înconjurător.

Rusia "a creat un risc grav de incident nuclear, de eliberare periculoasă de radiații ce ar putea amenința nu numai oamenii și mediul înconjurător din Ucraina, ci și țările vecine și întreaga comunitate internațională", a spus Bonnie Jenkins, subsecretar de stat american pentru Controlul Armelor și Securitate Internațională, conform CNN.

Jenkins a reiterat apelurile ca Rusia să-și înceteze activitățile militare în jurul centralei.

Ea a subliniat, de asemenea, necesitatea ca Agenția Internațională pentru Energie Atomică să poată vizita și inspecta complexul atomo-electric.

Joi, ultima linie funcțională care alimenta cu energie electrică centrala Zaporojie a fost deconectată de două ori, potrivit autorității de reglementare nucleară a statului ucrainean.

Drept urmare, mecanismele de siguranță s-au activat iar reactoarele au fost oprite.

Alimentarea cu energie electrică a centralei este esențială pentru procesul de răcire a reactoarelor și a combustibilului nuclear folosit și depozitat în unități speciale, în perimetrul complexului.

Guvernatorul instalat de ruși în Zaporojie a anunțat în cursul după-amiezii refacerea alimentării cu electricitate la unitățile energetice, repornirea unui reactor și reluarea furnizării de electricitate pentru populația din zonă.

UPDATE ora 17:42 Rusia anunță repornirea unui reactor nuclear și reluarea furnizării de electricitate în zona Zaporojie

Rusia a anunțat, joi după-amiază, reluarea furnizării cu electricitate în regiunea Zaporojie, după întreruperea provocată de oprirea reactoarelor centralei nucleare.

"Ca urmare unei lovituri efectuate de armata Ucrainei asupra liniilor electrice din zona centralei nuclear-electrice Zaporojie, perimetrul de securitate al liniei aeriene de 750 kV a luat foc.

Mecanismul de protecție în caz de urgență a funcționat iar cele două unități ale centralei nucleare au fost oprite, după care regiunea Zaporojie a rămas fără sursă de alimentare cu electricitate.

Imediat după stingerea incendiului, o unitate energetică a fost pusă în funcțiune.

Se lucrează la restabilirea alimentării cu energie electrică a regiunii și la repornirea celei de-a doua unităţi energetice", a spus Evghen Balițki, guvernatorul instalat de ruși în regiunea ocupată Zaporojie.

CNN reamintește că doar două din cele șase reactoare nucleare ale centralei Zaporojie sunt operaționale în prezent.

UPDATE ora 17:02 Daunele provocate de incendii la liniile electrice aeriene au provocat oprirea celor două reactoare în funcțiune la Zaporojie.

Precizarea vine de la compania energetică ucraineană.

În urmă cu puțin timp, Energoatom a comunicat că sistemele de siguranță ale centralei funcționează normal și că se lucrează la reconectarea la rețea a unuia dintre blocurile-reactor.

Anunțată anterior, decizia de a deconecta reactoarele de la rețeaua de alimentare cu electricitate a venit în urma unor incendii ce au deteriorat o linie care leagă complexul atomo-electric de sistemul energetic național ucrainean.

Incendiile ar fi izbucnit la groapa de cenușă a unei centrale pe cărbune situate în apropierea celei nucleare.

Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, a scris pe Twitter:

"Pentru prima dată în istorie, centrala nucleară Zaporojie a fost complet deconectată de la rețeaua de electricitate, potrivit Energoatom.

Trei dintre liniile electrice au fost deteriorate de ruși. A patra a fost deconectată din cauza incendiilor.

Specialiștii lucrează intens pentru a reconecta centrala (la rețeaua electrică)."

Potrivit informațiilor comunicate CNN, la centrala nucleară există 18 generatoare diesel ca surse energetice de rezervă pentru alimentarea cu electricitate a reactoarelor nucleare.

Un oficial ucrainean a anticipat ce vor să facă rușii la Zaporojie

Petro Kotin, șeful companiei energetice nucleare din Ucraina, a declarat publicației britanice The Guardian că Rusia a conceput un plan de deconectare a centralei nucleare Zaporojie de la rețeaua națională de electricitate ucraineană, cu riscul unei pene catastrofale a sistemelor de răcire.

Centrala are nevoie de electricitate din rețea nu doar pentru răcirea celor două reactoare în funcțiune, ci și pentru răcirea combustibilului nuclear folosit și depozitat în instalații speciale la fața locului.

Potrivit lui Kotin, inginerii ruși au întocmit planul în temeiul gestionării situațiilor de urgență, pentru cazul în care luptele în perimetrul centralei întrerup conexiunile electrice.

"Ei au prezentat planul lucrătorilor de la centrală, iar aceștia ni l-au comunicat nouă. Condiția prealabilă pentru acest plan este deteriorarea gravă a tuturor liniilor care leagă centrala nucleară de sistemul ucrainean.

Tocmai au început să facă asta, au început bombardamentele, doar pentru a elimina aceste linii electrice", a spus el, conform sursei citate.

De mai multe săptămâni, Moscova și Kievul se acuză reciproc pentru bombardarea obiectivului nuclear de la Zaporojie.

×
Subiecte în articol: Zaporojie Petro Kotin
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close