Antena 3 CNN Externe Croația inaugurează un nou centru de primire pentru migranți

Croația inaugurează un nou centru de primire pentru migranți

Croația inaugurează un nou centru de primire pentru migranți
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
03 Noi 2015   •   15:53

În jur de 1.000 de migranți au ajuns marți cu trenul la Slavonski Brod, în estul țării, unde Croația a inaugurat un nou centru de primire adaptat condițiilor de iarnă, informează AFP, potrivit Agerpres.

 
Acest centru care are o capacitate de primire de circa 5.000 de persoane a fost amenajat în cursul ultimelor două săptămâni de armata croată. 
 
El este situat la 100 de kilometri vest de actualul centru de primire de la Opatovac, deschis la 20 septembrie la frontiera dintre Croația și Serbia, unde erau până în prezent înregistrați migranții care intrau pe teritoriul croat. Acest centru va fi închis progresiv. 
 
Acest prim tren a transportat migranții care au ajuns la frontiera croato-sârbă la Berkasovo/Bapska, în apropiere de centrul de la Opatovac. 
 
"Vom înceta să înregistrăm migranți în centrul de la Opatovac. Vom muta acest proces aici", la Slavonski Brod, a explicat luni ministrul croat de interne, Ranko Ostojic. 
 
Potrivit unui plan convenit la 23 octombrie între Ranko Ostojic și omologul său sârb Nebojsa Stefanovic, migranții vor fi direct transferați cu trenul de la gara sârbă din Sid, oraș la frontiera cu Croația, până la centrul de primire Slavonski Brod. 
 
Ei nu vor mai aștepta astfel la frontieră pentru a intra în Croația și nu vor mai fi obligați să parcurgă pe jos un drum de circa 3 km de partea sârbă a frontierei, pentru a sosi la punctul de trecere de la Berkasovo, închis de luni, ora 17:00 GMT, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliției croate, Jelena Bikic. 
 
Această procedură va permite "reducerea unei părți a suferințelor lor, nu vor mai trebui să meargă pe jos și să aștepte în ploaie și în frig, ceea ce e important în primul rând pentru copii și persoanele bolnave", a declarat Ivica Orsolic, un purtător de cuvânt al armatei croate. 
 
Centrul amenajat pe locul unui antrepozit abandonat al companiei petroliere naționale INA la Slavonski Brod este format din mai multe corturi mari, dintre care două cu o suprafață de 2.500 mp care vor dispune de peste 1.400 de paturi fiecare. Zeci de corturi militare și module-container sunt rezervate persoanelor cele mai fragile. 
 
Ranko Ostojic afirmă că "planul UE se realizează" și precizează că "cel puțin 6.000 de persoane" vor părăsi zilnic Croația. Aproape 9.000 de migranți au intrat luni în țară. 
 
Peste 312.000 de migranți care fug de conflicte și de sărăcie în Orientul Mijlociu, în Africa și în Asia au tranzitat până acum Croația, țară de 4,2 milioane de locuitori. 

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close