x close

Cerc vicios. Grecia va încerca să împrumute 5 miliarde de euro, pentru a plăti obligaţiuni scadente

de G.S.    |    12 Aug 2012   •   15:19
Cerc vicios. Grecia va încerca să împrumute 5 miliarde de euro, pentru a plăti obligaţiuni scadente Foto: Mediafax/AFP

Grecia va încerca să împrumute marţi o sumă neobişnuit de mare, de până la 5 miliarde de euro, prin vânzarea de de titluri pe termen scurt, singurul mod în care statul elen poate accesa piaţa financiară, pentru a acoperi plata unor obligaţiuni ajunse la scadenţă şi cheltuieli generale.
   
Guvernul de la Atena va reuşi, probabil, să atragă întreaga sumă vizată, scrie cotidianul american Wall Street Journal, întrucât datoria pe termen scurt a ţării este acceptată ca garanţie de către Banca Centrală Europeană (BCE). Băncile elene, dornice să acceseze facilităţile de urgenţă ale BCE, vor cumpăra, probabil, titlurile.
   
Agenţia Elenă de Administrare a Datoriei a anunţat că va scoate la licitaţie titluri pe 13 săptămâni de 3,1 miliarde de euro. Alte două emisiuni ar putea urca totalul împrumutat la 5 miliarde de euro, dacă atrag maximul sumelor vizate.
   
Grecia a vândut în această săptămână titluri pe 26 de săptămâni în valoare de un miliard de euro.
   
Creşterea împrumuturilor pe perioadă scurtă a rămas singura opţiune a statului elen, după ce partenerii din zona euro au refuzat să asigure ţării un credit punte până la eliberarea unei noi tranşe cruciale din ajutorul extern.
   
Grecia discută cu creditorii internaţionali - UE, FMI şi BCE - un nou pachet de austeritate de 11,5 miliarde de euro, necesar ca statul să primească următoarea tranşă, de 31 miliarde de euro. O decizie privind acordarea fondurilor nu va fi luată până în octombrie.
   
Statul elen trebuie să răscumpere la 20 august obligaţiuni de 3,1 miliarde de euro, aflate în cea mai mare parte în posesia BCE.

Parteneri
Parteneri
sati