Antena 3 CNN Externe Un cercetător rus, condamnat la închisoare, pentru că a spionat proiectul european de lansare spațială Ariane, în Germania

Un cercetător rus, condamnat la închisoare, pentru că a spionat proiectul european de lansare spațială Ariane, în Germania

Un tribunal german a condamnat miercuri un cercetător rus la o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare pentru că a spionat proiectul european de lansare spațială Ariane.

Un cercetător rus, condamnat la închisoare, pentru că a spionat proiectul european de lansare spațială Ariane, în Germania
Sursa foto: Twitter/ Kristina Jovanovski
de Cerasela Stafie    |    13 Apr 2022   •   21:34

Bărbatul, identificat de instanță doar ca Ilnur N., a dezvăluit în mai multe rânduri, între 2019 și 2021, informații despre proiecte de cercetare, inclusiv lansatorul Ariane Next, unui contact de la Serviciul de Informații Externe (SVR) al Rusiei, potrivit verdictului instanței. 

Procesul pune în lumină activitatea serviciilor secrete rusești în Occident, care a introdus sancțiuni drastice împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Bărbatul lucrase ca cercetător asociat la Universitatea din Augsburg, un centru de cercetare aerospațială, când o persoană de la Serviciul de Informații Externe al Rusiei l-a abordat.

Augsburg găzduiește părți importante ale producției pentru vehiculul de lansare Ariane 6 de ultimă generație. Deținut în comun de Airbus  și Safran din Franța, ArianeGroup este unul dintre cei mai bine cotați jucători pe piața globală, în creștere rapidă. Concurența dintre companii precum Roskosmos din Rusia și cele din sectorul privat precum Blue Origin a lui Jeff Bezos și SpaceX, deținută de Elon Mus este aprigă.

Tribunalul din München a spus că individul de la SVR s-a prefăcut că lucrează pentru o bancă rusă și a spus că ar avea nevoie de informații pentru investiții private. Bărbatul acuzat de spionaj nu știa sigur că respetivul lucrează pentru serviciile secrete rusești, deși avea suspiciunile lui. scrie Reuters.

Un alt motiv pentru pedeapsa relativ îngăduitoare este că a cooperat cu procuratura și că a oferit rușilor informații doar din surse general accesibile, mai degrabă decât din documente confidențiale. Pe lângă pedeapsa cu suspendare, de la el urmează a fi confiscate bunuri în valoare de 500 de euro, cât consideră instanța că a primit de la manipulator drept plată în aprilie 2021.

Germania este o țintă frecventă a operațiunilor de informații rusești, a declarat agenția germană de contraspionaj. În decembrie, un tribunal german a constatat că agenți ruși s-au aflat în spatele uciderii, în 2019, în plină zi, într-un parc din centrul Berlinului, a unui disident cecen, un act pe care judecătorul l-a etichetat drept ”terorism de stat”. Rusia a respins verdictul ca fiind ”neobiectiv și motivat politic”.

×
Subiecte în articol: cercetator Rusia spion rus Germania
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close