Antena 3 CNN Externe Cercetătorii italieni încearcă să obţină ADN-ul lui Galileo Galilei

Cercetătorii italieni încearcă să obţină ADN-ul lui Galileo Galilei

Cercetătorii italieni încearcă să obţină ADN-ul lui Galileo Galilei
Sursa foto: Galileo Galilei
20 Ian 2009   •   11:35

Oamenii de ştiinţă italieni de la Institutul şi Muzeul de Istorie a Ştiinţei din Florenţa încearcă să obţină ADN-ul lui Galileo, anunţă Ştiinţa Azi. Ei vor să descopere cum astronomul a putut concepe teoriile sale despre Univers pe măsură ce vederea îi slăbea, devenind orb.
Cercetătorii vor să deshumeze trupul celebrului astronom pentru a descoperi ce anume putea acesta să vadă prin telescopul său. În acest sens, o replică fidelă a telescopului a fost deja construită.
În prezent, se crede că celebrul astronom italian suferea de o boală degenerativă a ochilor, ce a dus la orbire. Oamenii de ştiinţă doresc să obţină probe concrete care să arate că ceea ce au spus oftalmologii este adevărat şi că, într-adevăr Galileo Galilei ar fi suferit de o boală genetică a ochilor.
"Dacă reuşim să înţelegem cu ajutorul ADN-ului cum această boală i-a afectat vederea, ar fi o descoperire importantă în istoria ştiinţei. Am putea explica anumite greşeli făcute de Galileo." au declarat cercetătorii italieni. Un exemplu ar fi de ce a descris planeta Saturn ca având "urechi laterale" şi nu a văzut-o înconjurată de inele" a declarat, Paolo Galluzzi, directorul institutului.
Va dura cel puţin un an până când echipa va strânge cei 300.000 euro (390.000 dolari) necesari finanţării proiectului şi va rezolva problemele administrative pentru deschiderea mormântului lui Galileo din Basilica Santa Croce din Florenţa ", a dăugat Paluzzi.
Galileo Galilei (15 februarie 1564, Pisa - 8 ianuarie 1642, Florenţa) a fost un astronom, filosof şi fizician italian. Considerat "părinte" al ştiinţei moderne, Galileo Galilei a fost gânditorul care a deschis o eră nouă în cercetarea ştiinţifică, bazată nu numai pe observaţia directă a naturii, dar şi pe informaţiile date de mijloacele tehnice de investigaţie.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: ADN
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close