Antena 3 CNN Externe Ceremonia de învestitură a lui Obama va fi cea mai scumpă din istorie- 150 milioane de dolari

Ceremonia de învestitură a lui Obama va fi cea mai scumpă din istorie- 150 milioane de dolari

Ceremonia de învestitură a lui Obama va fi cea mai scumpă din istorie- 150 milioane de dolari
Sursa foto: barack obama inaugurare
16 Ian 2009   •   08:01

Washingtonul se pregăteşte pentru ceremonia de inaugurare a preşedintelui ales Barack Obama. Programată săptămâna viitoare, aceasta va fi probabil cea mai scumpă din istorie, apreciindu-se că va depăşi 150 milioane de dolari. Suma depăşeşte cu mult suma cheltuită de George Bush în 2005 - 42,3 milioane de dolari sau cei 33 de milioane cheltuiţi de Bill Clinton în 1993.
O parte din cheltuieli include un fond de urgenţă anunţat de Casa Albă marţi pentru a face faţă costurilor tot mai mari. Majoritatea finanţării federale se va orienta spre încercarea de a face faţă afluxului de 1,5-2 milioane de oameni aşteptaţi la eveniment.
Un comunicat al Casei Albe arată că preşedintele Bush a decalarat stare de urgenţă în Districtul Columbia în ziua învestiturii lui Obama.
Oricum dacă va ninge, costul va fi şi mai mare. Iar o prognoză pe termen lung arată că există şanse să ningă duminică, dar şi în ziua ceremoniei, marţi.
Guvernul federal a alocat 49 milioane de dolari pentru inaugurare. Aceasta nu a luat în calcul cererile din partea statelor Virginia şi Maryland, statele ce înconjoară capitala, care ar dori şi ele fonduri de urgenţă.
În plus, fonduri vor veni şi din partea eforturilor depuse de Obama de a strânge fonduri sau din partea contributorilor privaţi. Unul dintre cele mai mari costuri se referă la transport, iar autorităţile din domeniu din Washington au cerut o extra-finanţare bugetară.
Într-un comunicat emis miercuri, Obama cere americanilor să participe prin organizare de evenimente în propriile cartierem inclusiv baluri. El a admis problema de logistică cu care se va confrunta capitala.
?Probabil aţi auzit relatările despre numărul fără precedent de americani care doresc să vină la Washington. Aceasta va însemna cozi lungi, greutăţi în deplasare şi mai ales plimbări lungi în ceea ce ar putea fi o iarnă foarte geroasă?, scrie Obama.
Comitetul de organizare a anunţat miecuri şi calendarul evenimentelor: duminică se va organiza un concert gratis, deschis de Obama la Lincoln Memorial, cu participarea lui Bruce Springsteen, Beyoncé sau a unor actori precum Jamie Foxx şi Denzel Washington.
Luni, se va organiza un eveniment pentru copii, iar marţi, ceremonia în sine, pentru ca evenimentul să se încheie miercuri.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Barack Obama George Bush Casa Alba
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close