Antena 3 CNN Externe Certificatul verde a devenit obligatoriu la locul de muncă, în Italia. Ce riscă salariații și angajatorii care nu se conformează

Certificatul verde a devenit obligatoriu la locul de muncă, în Italia. Ce riscă salariații și angajatorii care nu se conformează

Certificatul sanitar COVID-19 a devenit obligatoriu începând de vineri în Italia pentru toţi angajaţii, atât în sectorul public cât şi în cel privat, anunță presa internațională.

Certificatul verde a devenit obligatoriu la locul de muncă, în Italia. Ce riscă salariații și angajatorii care nu se conformează
Sursa foto: hepta / Stefanio Romchini
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Oct 2021   •   08:56

Măsura vizează încurajarea vaccinării dar se loveşte de opoziţia a milioane de salariați.

Vaccinarea era deja obligatorie pentru personalul medical, iar certificatul sanitar, obligatoriu pentru personalul didactic.

Dar guvernul condus de Mario Draghi a apreciat că aceste măsuri sunt insuficiente pentru a asigura un nivel de imunitate care să prevină noi focare de COVID-19 susceptibile să perturbe activitatea economică, așa cum s-a întâmplat în 2020 şi la începutul acestui an.

Astfel, pentru a încuraja vaccinarea, executivul italian a anunţat cu o lună în urmă, cu aprobarea partidelor majorităţii sale din legislativ, extinderea obligativității certificatului sanitar începând din 15 octombrie pentru toată lumea la locul de muncă.

Angajaţii care nu se conformează acestei reguli riscă suspendarea salariului şi o amendă dacă sunt prinşi la serviciu fără preţiosul document.

Ei nu pot invoca telemunca pentru a se sustrage, în timp ce angajatorii care nu fac controale riscă şi ei amenzi.

Instituit în august pentru accesul în interiorul restaurantelor sau în muzee, printre alte spaţii, certificatul sanitar cuprinde fie un certificat de vaccinare anti-COVID-19, fie dovada vindecării după această boală, fie un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore.

Proteste violente la Roma împotriva certificatului sanitar

Impunerea acestui certificat la locul de muncă a provocat manifestaţii violente sâmbătă la Roma.

Mii de persoane, printre care şi militanţi de extremă-dreapta, au devastat sediul principalei confederaţii sindicale, CGIL, şi au agresat personalul sanitar dintr-un spital.

Unii manifestanţi au ameninţat cu greva pentru a scăpa de sancţiunile prevăzute în legislaţia privind certificatul sanitar.

Alţii care nu vor să se vaccineze spun că sunt dispuşi să plătească 15 euro pentru fiecare test de trei ori pe săptămână.

15% din lucrătorii din mediul privat sunt nevaccinați

Conform unei estimări, doar 7,8% sau 250.000 din cei 3,2 milioane de angajaţi din sectorul public nu sunt vaccinaţi, în timp ce în sectorul privat numărul nevaccinaților urcă la aproximativ 15% sau 2,2 milioane din totalul celor 14,6 milioane de angajaţi.

AFP notează că eventuale perturbări de activitate în urma aplicării sancţiunilor pentru refuzul folosirii certificatului sanitar creează riscuri şi pentru redresarea economiei, după ce anul trecut PIB-ul Italiei a scăzut cu 8,9%.

Principala confederaţie a patronatelor, Confindustria, susţine ferm decizia guvernului şi respinge ''şantajul'' pe care ar putea eventual să-l încerce lucrătorii vreunei companii.

De ce nu instituie Italia vaccinarea obligatorie

Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi, şi Partidul Democrat (de centru-stânga) susţin instituirea vaccinării obligatorii.

Guvernul deocamdată nu ia în calcul această măsură, mai ales din cauza formaţiunii Liga (de extremă-dreapta) a lui Matto Salvini, ce face parte din marea coaliţie pe care Mario Draghi a format-o pentru a relansa în urma pandemiei a treia cea mai mare economie din zona euro.

Prima ţară europeană atinsă de pandemie în februarie 2020, Italia a plătit un preţ scump, consemnând peste 130.000 de morţi.

Guvernul de la Roma a lansat campania de vaccinare în decembrie, iar acum în Italia peste 80% dintre persoanele cu vârste de peste 12 ani sunt vaccinate anti-COVID-19 cu schema completă şi 85% cel puţin cu prima doză.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: certificat verde Italia
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close