Antena 3 CNN Externe Cetăţenii americani NU sunt de acord cu o intervenţie militară în Siria

Cetăţenii americani NU sunt de acord cu o intervenţie militară în Siria

Cetăţenii americani NU sunt de acord cu o intervenţie militară în Siria
25 Aug 2013   •   12:31
Aproximativ 60 la sută dintre cetăţenii americani se opun unei intervenţii militare a ţării lor în Siria, doar 9 la sută fiind favorabili unei astfel de operaţiuni, conform unui sondaj efectuat de Institutul Ipsos la cererea Reuters, citat de Mediafax.
Ponderea celor favorabili intervenţiei creşte de la 9 la 25 la sută în cazul în care se demonstrează că regimul Bashar Al-Assad a utilizat arme chimice, însă, chiar şi în această situaţie, 46 la sută dintre americani se opun unei intervenţii militare americane.
Sondajul a fost efectuat în perioada 19-23 august.
Statele Unite şi Marea Britanie au avertizat că va exista "o ripostă importantă" dacă se va demonstra că regimul Bashar Al-Assad a utilizat arme chimice. Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a declarat că armata americană este pregătită să intervină împotriva regimului sirian, precizând însă că nu a fost luată încă nicio decizie în acest sens.
Opoziţia siriană susţine că forţele subordonate regimului Bashar Al-Assad au utilizat arme chimice în apropiere de Damasc, pe 21 august, atacul soldându-se, potrivit insurgenţilor, cu 1.300 de morţi. Armata siriană a dezminţit categoric utilizarea de arme chimice la periferia oraşului Damasc. Regimul Bashar al-Assad afirmă că forţele insurgente subordonate opoziţiei au utilizat arme chimice.
Regimul islamist de la Teheran a ameninţat Statele Unite că depăşirea "liniei roşii" printr-o eventuală intervenţie miliară în Siria va genera "consecinţe dure".
Rusia, princialul aliat al Siriei pe scena internaţională, a atribuit insurgenţilor sirieni presupusul atac cu arme chimice, afirmând că este un act de manipulare în scop propagandistic. Regimul Bashar al-Assad a comunicat că nu a utilizat niciodată arme chimice de la începerea conflictului. 
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi un conflict armat între forţele insurgente ale opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad. Bilanţul confruntărilor este, potrivit estimărilor ONU, de cel puţin 100.000 de morţi.
 

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close