Antena 3 CNN Externe Raport Chatham House: 10 milioane de morți, foamete, risc de război. Sute de milioane de oameni nu vor mai putea lucra în exterior

Raport Chatham House: 10 milioane de morți, foamete, risc de război. Sute de milioane de oameni nu vor mai putea lucra în exterior

10 milioane de oameni vor muri, probabil, din cauza temperaturilor extreme dacă lideri mondiali nu vor cădea de acord asupra unor reduceri semnificative a gazelor cu efect de seră, arată un document citat de Sky News.

Raport Chatham House: 10 milioane de morți, foamete, risc de război. Sute de milioane de oameni nu vor mai putea lucra în exterior
de Adrian Iclozan    |    14 Sep 2021   •   19:19

Recoltele agricole ar urma să scadă cu 30% până în 2050 în timp ce necesarul de hrană pentru populațiile în creștere este estimat să crească, la rândul său, cu 50%, arată grupul de reflecție specializat pe relații internaționale Chatham House.

Raport Chatham House: 2040, punctul fără întoarcere dacă nu se reduc emisiile

Documentul elaborat pentru uzul guvernelor înainte de reuniunea COP26 din noiembrie arată că efectele grave ale schimbărilor climatice vor nu vor putea fi contracarate începând din 2040 dacă emisiile de gaze cu efect de seră nu sunt reduse "drastic" înainte de anul 2030.

Estimările Chatham House arată că în special recoltele de porumb vor avea de suferit, cu scăderi de cel puțin 10% în SUA, China, Brazilia și Argentina, unde această cultură este cel mai bine reprezentată.

Raport Chatham House: 10 milioane de oameni uciși de stresul termic 

Stresul termic ar urma să ucidă 10 milioane de persoane iar peste 400 de oameni nu vor putea să lucreze în exterior până în 2030, mai arată documentul elaborat de think tank-ul menționat.

Până în anul 2040, la 10 ani după pragul critic pentru reducerea emisiilor, circa 700 de milioane de oameni vor suferi efectele secetei severe timp de șase luni.

Până în 2050, peste 70% din populația tuturor regiunilor va înfrunta valurile de căldură.

Creșterea nivelului oceanic va afecta, prin inundații, circa 60 de milioane de oameni.

Autorii materialului arată că probabilitatea inundațiilor masive, care în mod normal se produc o dată la 100 de ani, crește de 40 de ori la Shanghai și de 200 de ori la New York la o creștere de doar un metru a nivelului apelor oceanice.

Schimbările climatice alimentează riscul de război

Ritmul actual ar reducerii emisiilor de carbon este insuficient: cu măsurile în vigoare, temperatura globală va crește cu 2,7 grade la finele acestui secol, cu mult peste ținta de 1,5 grade.

Daniel Quiggin, cercetător principal în cadrul Chatham House și co-autor al raportului, rată că "rămâne o oportunitate reală, dar și o fereastră care se închide" pentru dorința guvernelor de a preveni cele mai catastrofale efecte ale schimbărilor climatice.

Potrivit acestuia, există, de asemenea, posibilitatea ca evenimentele legate de schimbările climatice să declanșeze o serie de incidente conexate în regiuni și sectoare economico-industriale care să ducă la perturbarea comerțului, instabilitate politică, o creștere a migrației și a bolilor infecțioase și chiar la conflicte armate.

Foto: Incendiu masiv de vegetație în statul american Colorado

×
Subiecte în articol: Chatham House schimbari climatice
Parteneri
Vouchere de 750 de lei și de 2.000 de lei pentru români! Guvernul anunță noi ajutoare
x close