Antena 3 CNN Externe Chavez anunţă victoria partidului Socialist în Venezuela. Opoziţia câştigă locuri importante în Parlament

Chavez anunţă victoria partidului Socialist în Venezuela. Opoziţia câştigă locuri importante în Parlament

Chavez anunţă victoria partidului Socialist în Venezuela. Opoziţia câştigă locuri importante în Parlament
28 Sep 2010   •   12:35

Liderul Hugo Chavez şi-a anunţat victoria în alegerile legislative care au avut loc în Venezuela, cu ocazia cărora opoziţia a câştigat locuri importante reuşind să evite o majoritate de două-treimi a partidului de guvernare.

Chavez a declarat luni, la prima conferinţă de presă de la alegeri, că partidul Socialist a câştigat majoritatea voturilor, cu 98 de locuri în Adunarea Naţională de 165 de mebri, comparativ cu 65 de locuri pentru coaliţia de opoziţie.

Conform lui Chavez, Partidul Socialist Unit al Venezuelei (PSUV) a avut 5.422.040 voturi, în timp ce Masa Solidarităţii (MUD), o coaliţie a partidelor de opoziţie, a obţinut 5.320.175 de voturi duminică. Chavez a mai spus că alte 520.000 de voturi câştigate de partidul de stânga Patrie pentru Toată Lumea (PPT), care s-a desprins din PSUV, nu pot fi contorizate în dreptul opoziţiei aşa cum au procedat adversarii săi politici.

Comisia electorală a făcut până acum publice doar rezultate pentru locurile ocupate în Adunarea Naţională, nu şi pentru voturi. Conform numărătorii oficiale, PSUV a obţinut 95 de locuri, în timp ce MUD a câştigat 63 şi PPT două.

Schimbările controversate în legătură cu alegerile îi oferă partidului lui Chavez mai multe locuri decât i-ar fi adus o împărţire egală a voturilor. Totuşi, PSUV nu va reuşi nici aşa să obţină cele 110 locuri de care Chavez are nevoie pentru a forţa trecerea programului socialist prin Adunarea Naţională.

Partidele de opoziţie au boicotat precedentele alegeri din 2005, oferindu-i lui Chavez control deplin asupra Parlamentului. Blocul de opoziţie doreşte însă acum înlăturarea lui Chavez odată cu alegerile prezidenţiale din 2012. Campania opoziţiei s-a axat în principal pe probleme precum rata de crime din Venezuela, una dintre cele mai mari din lume, şi inflaţia record.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Hugo Chavez Venezuela alegeri legislative
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close