Antena 3 CNN Externe Chavez împinge Venezuela spre foamete şi războiul alimentelor

Chavez împinge Venezuela spre foamete şi războiul alimentelor

Chavez împinge Venezuela spre foamete şi războiul alimentelor
24 Iun 2010   •   14:57

 

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, şi-a împins statul într-un periculos război al alimentelor, ce a dus la creşterea preţurilor din cauza lipsurilor şi scandaluri provocate de lăsarea navelor cu alimente în porturi, unde au putrezit.

Episcopii din Venezuela avertizau că efectele efortului lui Chavez de a controla distribuţia de alimente vor pune în pericol livrările către populaţie.

Liderii bisericii susţin că eşecul companiei de stat PDVAL,fililală a societăţii petroliere naţionale, de a distribui importurile de alimente ce au putrezit la ţări a reprezentat "un păcat pentru care Raiul plânge."

Mai multe mii de tone de carne în putrefacţie au fost printre cele 80.000 de tone de mâncare ce s-a alterat Puerto Cabello .

Scandalul a izbucnit la doar câteva săptămâni după ce Chavez a lansat un "război economic contra proprietarilor burghezi" de supermarketuri, fabrici de orez sau companii de distribuţie a alimentelor.

"Lupta pentru mâncare" a coincis cu o devalorizare, în ianuarie, ce a crescut costul importurilor.

Rezultatul a fost o catastrofă economică pentru singura economie din America latină aflată în recesiune. Inflaţia a sărit la 21 procente în mai, în timp ce preţurile la alimente au crescut cu 41 procente faţă de în urmă cu un an.

Soldaţii au fost trimişi să caute în case private stocuri de alimente, iar pe străzi se formează cozi lungi pentru cele mai de bază materii.

Săptămâna trecută, Chavez a relansat un lanţ de 40 de supermarketuri pe care guvernul său le-a expropriat de la un joint venture franco-columbian, lâudându-se că a lansat o nouă epocă a supremaţiei socialiste.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Hugo Chavez criza economica
Parteneri
1,5 milioane de angajați români ar putea avea salarii mai mici, din iulie
x close