Antena 3 CNN Externe Cheltuielile de apărare ale Rusiei înregistrează un nivel record

Cheltuielile de apărare ale Rusiei înregistrează un nivel record

Cheltuielile de apărare ale Rusiei înregistrează un nivel record
Sursa foto: armata rusa
28 Ian 2009   •   05:41

Bugetul de apărare al Rusiei a crescut cu 34 de procente anul trecut, arată cel mai prestigios studiu privind tendinţele militare. Kremlinul transformă armata într-una profesionistă, ca parte a celei mai ambiţioase modernizări militare de după Războiul Rece.
În acest an, bugetul pentru Apărare va fi de 27 de miliarde de lire sterline, comparativ cu 20 de miliarde în 2008, arată studiul făcut de Institutul Internaţional pentru Studii Strategice.
Această creştere-una din cele mai mari pe timp de pace- va aduce bugetul de apărare la un nivel aproape dublu faţă de nivelul anului 2006. Oricum, cifrele oficiale ale Moscovei cu siguranţă că subestimează cifra reală cheltuită pentru forţele armate. Având în vedere veniturile din exportul de armament şi componente militare, IISS estimează că Rusia cheltuit în 2007 circa 40 de miliarde de lire sterline.
În aceste condiţii, a depăşit deja cheltuielile înregistate de Marea Britanie, de exemplu, care a cheltuit 34 de miliarde anul trecut.
John Chipman, şeful IISS, declara că vara trecută, după războiul cu Georgia, Rusia a anunţat cele mai radicale reforme pentru forţele armate de la prăbuşirea Uniunii Sovietice.
De altfel, tocmai acel război a evidenţiat unele din slăbiciunile esenţiale ale armatei ruse. De exemplu, era incapabilă să lupte pe timp de noapte din lipsa unei dotări adecvate cu aparatură specială. De asemenea, comunicaţiile învechite au îngreunat misiunea soldaţilor ce doreau sprijin aerian, iar şapte avioane au fost distruse deoarece apărarea georgiană nu a fost anihilată.
În timp ce planul de modernizare este desemnat să remedieze tocmai aceste slăbiciuni, gândirea strategică rămâne o necunoscută. ?Rusia va avea o armată mai mică, mai capabilă, mai flexibilă, pentru a face ce??, se întreba Oksana Antonenko, specialist rus al IISS.
Oricum, recordul în materie de cheltuieli îl deţine SUA, cu cheltuieli în acest an de circa 400 miliarde de lire sterline.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Armata rusa Razboiul Rece
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close