Antena 3 CNN Externe Chile. Peste 3.000 de persoane evacuate, după erupţia vulcanului Puyehue

Chile. Peste 3.000 de persoane evacuate, după erupţia vulcanului Puyehue

Chile. Peste 3.000 de persoane evacuate, după erupţia vulcanului Puyehue
Sursa foto: Foto: france24.com
05 Iun 2011   •   11:05

Vulcanul chilian Puyehue a intrat în erupţie sâmbătă, pentru prima dată în ultima jumătate de secol, informează AFP. Autorităţile au decis să evacueze circa 3.500 de locuitori din zonă, ca măsură de precauţie.
  
Serviciul naţional de geologie (Sernageomin) din Chile a anunţat că intrarea în erupţie a vulcanului a provocat "o explozie care a dus la formarea unei coloane de gaze cu o înălţime de circa 10 kilometri".
  
Guvernul chilian a ordonat sâmbătă după-amiază evacuarea a circa 3.500 de persoane din 20 de localităţi situate în apropierea vulcanului, la 870 de kilometri sud de Santiago şi în apropiere de graniţa cu Argentina.
   
În zonă au fost resimţite mai mult de zece mişcări seismice puternice, de magnitudine 4, şi alte circa 100 de mai mică intensitate.
   
Biroul naţional pentru situaţii de urgenţă (Onemi) a anunţat că, la ora locală 15.15 (22.15, ora României), "nivelul alertei vulcanice a Serviciului de geologie a fost ridicat la 6 (pe o scară cu opt gradaţii), corespunzător unei erupţii moderate".
   
În Argentina, aeroportul din oraşul Bariloche, obiectiv turistic situat la 100 de kilometri est de Puyehue, a fost închis din cauza norului de cenuşă eliberat în atmosferă de vulcan.
   
Vulcanul Puyehue, cu o altitudine de 2.240 de metri, a erupt ultima dată în 1960, după un cutremur cu magnitudinea 9,5, soldat cu 5.700 de morţi în Chile.

 


×
Subiecte în articol: Chile vulcan eruptie evacuare gaze nor de cenusa
Parteneri
Gata cu amenzile! Apelul celui mai cunoscut polițist român de pe TikTok
x close