Antena 3 Externe Chile se pregăteşte pentru o nouă erupţie a vulcanului Calbuco

Chile se pregăteşte pentru o nouă erupţie a vulcanului Calbuco

de G.S.    |    24 Apr 2015   •   10:55
Statul Chile rămâne în alertă, în urma erupţiilor neaşteptate a vulcanului Calbuco, inactiv de mai bine de jumătate de secol. 
 
Un strat gros de cenuşă s-a aşternut peste mai multe sate şi oraşe sud-americane, după ce vulcanul a erupt violent pentru a doua oară în mai puţin de 24 de ore.
 
Starea de alertă se menţine în Chile şi în Argentina, deoarece norul de fum şi cenuşă emanat de crater ar putea ajunge, în câteva zile, deasupra capitalei acestei ţări, Buenos Aires.
 
Vulcanul Calbuco din Chile a erupt pentru a doua noapte consecutiv, în timpul unei furtuni cu tunete şi fulgere. Peste 4000 de oameni au fost evacuaţi, unii în mare grabă, în timp ce craterul arunca fum şi cenuşă.
 
Un strat de cenuşă de 20 până la 50 de centimetri a acoperit localităţile din jurul vulcanului, atât în Chile cât şi în ţara vecină, Argentina. Aici a fost afectat şi un popular centru turistic, Bariloche, unde nu se mai poate circula decât cu măşti de protecţie.
 
Preşedintele republicii Chile, care s-a deplasat în zonă, a avertizat că erupţia este "gravă şi imprevizibilă". Cel mai mare pericol este cenuşa în suspensie în aer care, inhalată, poate provoca maladii respiratorii.
 
Norul de cenuşă se deplasează acum deasupra Argentinei iar dacă erupţia continuă, ar putea ajunge, peste câteva zile, la Buenos Aires. Autorităţile nu pot decît să spere ca vulcanul să se calmeze cât mai repede. 
 

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close