Antena 3 CNN Externe China atacă Japonia: Ne-au furat insulele

China atacă Japonia: Ne-au furat insulele

China atacă Japonia: Ne-au furat insulele
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    28 Sep 2012   •   14:17

Ministrul chinez al Afacerilor Externe Yang Jiechi a acuzat joi Japonia că a furat de la China insulele din Marea Chinei de Est pe care cele două state şi le dispută.

"Japonia a furat aceste insule în 1895 către finalul războiului chino-japonez şi a forţat guvernul chinez să semneze un tratat inegal pentru a-i ceda aceste teritorii", a afirmat ministrul la tribuna ONU, adăugând că aceste insule fac "parte integrantă din teritoriul chinez din antichitate", potivit AFP.

"Aşa-zisa cumpărare (a insulelor) precum şi celelalte acte unilaterale întreprinse de guvernul japonez constituie o gravă încălcare a suveranităţii chineze", a continuat acesta, vorbind despre "acte ilegale, nule şi neavenite".

"Solicităm insistent părţii japoneze să oprească imediat orice act care atentează la suveranitatea teritorială a Chinei, să îşi îndrepte greşelile prin acţiuni concrete şi să revină la calea unei reglementări negociate", a declarat acesta.

China s-a arătat deranjată de refuzul Tokyo de a reveni asupra deciziei sale recente de a naţionaliza insulele din această regiune maritimă revendicate de cei doi giganţi asiatici. China numeşte micul arhipelag Diaoyu, în timp ce Japonia le numeşte Senkaku.

Premierul japonez Yoshihiko Noda a afirmat miercuri la ONU că nu există "niciun compromis" posibil cu China cu privire la suveranitatea insulelor Senkaku.

Noda a apreciat că China a înţeles greşit problemele aflate în joc şi i-a solicitat să oprească atacurile împotriva intereselor japoneze în China.




×
Subiecte în articol: China japonia insule
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close