Antena 3 CNN Externe China atacă mentalitatea de ?Război Rece? americană pentru vânzarea de arme către Taiwan

China atacă mentalitatea de ?Război Rece? americană pentru vânzarea de arme către Taiwan

China atacă mentalitatea de ?Război Rece? americană pentru vânzarea de arme către Taiwan
Sursa foto: armata China
02 Feb 2010   •   20:25

China a acuzat SUA de ?gândire grosolană şi neraţională a Războiului Rece? pentru decizia de a vinde arme în valoare de 6 miliarde dolari către Taiwan. Afirmaţiile cuprinse într-o serie de editoriale în presa de stat au fost însoţite de mii de comentarii anti.americane pe principalele siteuri din China, inclusiv o petiţie ce a atras peste 50.000 de semnături în câteva ore.

Beijing a anunţat deja suspendarea unor importante contacte militare după anunţ, dar a ameninţat, în mod neobişnuit, cu sancţiuni economice contra companiilor SUA ce livrează arme, inclusiv Boeing.

Vehementa reacţie chinezească a urmat avertismentelor de la la ministrul de Externe, Yang Jiechi, care arăta că SUA riscă să "aducă daune relaţiilor? cu China dacă nu respectă sensibilitatea Beijingului legată de Taiwan.

"Când intervine ocazia, SUA încă trage linii pe baza ideologiei şi vine cu milioane de moduri în care să obstrucţioneze dezvoltarea şi progresul Chinei,"se arată într-un editorial al Cotidianului Poporului, publicaţia Partidului Comunist.

"Dacă Statele Unite insistă cu încăpăţânare în această gândire de Război Rece şi ignoră interesele Chinei şi gravele preocupări, SUA vor afecta şi mai mult dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi marele obiectiv al păcii mondiale. În final, va culege ce a semănat."
Global Times cere guvernului să facă producătorii americani "să plătească pentru că au rănit China".
De asemenea, oamenii ce comentau pe net s-au alăturat protestelor, cerând pe un ton belicos boicotarea companiilor americane precum McDonalds şi cerând guvernului măsuri dure contra administraţiei Obama.
În timp ce alţii sugerau vânzarea de arme către Iran pentru a vedea cum reacţionează SUA la interferarea în interesele sale de securitate.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: China Taiwan SUA republica islamica
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close