Antena 3 CNN Externe China: Bo Xilai a fost inculpat pentru corupţie şi abuz de putere

China: Bo Xilai a fost inculpat pentru corupţie şi abuz de putere

China: Bo Xilai a fost inculpat pentru corupţie şi abuz de putere
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    25 Iul 2013   •   09:30

Fostul lider chinez Bo Xilai, a cărui decădere spectaculoasă a zguduit ţara anul trecut, a fost inculpat pentru corupţie, mită şi abuz de putere, informează AFP, citată de Mediafax.

Fost oficial al Partidului Comunist în metropola Chongqing, el a fost exclus din partid anul trecut, în baza unor acuzaţii de corupţie după ce soţia sa a fost condamnată pentru crimă, într-unul dintre cele mai ample scandaluri politice în care a fost implicată puterea din China în ultimele decenii.

Decăderea lui Bo, care era unul dintre cei 25 de membri ai puternicului Birou politic al Partidului Comunist Chinez, a expus puterea unor acuzaţii de corupţie la un nivel ridicat al ierarhiei şi a dezvăluit puternice tensiuni interne.

Intervenind cu puţin timp înaintea tranziţiei care l-a adus pe Xi Jinping la conducerea partidului în noiembrie, scandalul a dezvăluit cum Bo a preluat controlul asupra oraşului Chongqing, unde a instaurat o amplă mişcare de represiune împotriva opozanţilor săi.

Decăderea i-a fost grăbită de puternicul său consilier, Wang Lijun.

Căzut brutal în dizgraţia superiorului său, Wang a încercat, în februarie 2012, să ceară azil politic la consulatul american din Chengdu, o metropolă din sud-vestul Chinei, şi a dezvăluit crimele şi delictele care aveau loc în Chongqing, printre care şi uciderea unui om de afaceri britanic chiar de către soţia lui Bo, Gu Kailai.

Tentativa sa de a fugi i-a adus lui Wang Lijun, devenit „trădător" în China, o pedeapsă de 15 ani de închisoare.

Gu Kailai a fost şi ea condamnată la moarte, cu comutare automată a pedepsei.


×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close