Antena 3 CNN Externe China construiește instalații militare pe insulele disputate cu tările vecine

China construiește instalații militare pe insulele disputate cu tările vecine

China construiește instalații militare pe insulele disputate cu tările vecine
09 Aug 2016   •   10:48

Fotografii recente din satelit arată că China pare să fi construit hangare fortificate pentru avioane în insulele Spratly în apele disputate din Marea Chinei de Sud, relatează Reuters, citând ediţia de luni a New York Times. 

În imaginile luate la sfârşitul lunii iulie nu apar avioane militare, dar hangarele pot adăposti orice tip de avion de luptă din cadrul aviaţiei militare chineze, conform analizei fotografiilor făcute de think-tank-ul Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington (CSIS). 

Aceste hangare au fost construite în Fiery Cross, Subi şi Mischief Reefs, o parte din Insulele Spratly. China revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, pe unde tranzitează anual mărfuri comerciale de peste 5 miliarde dolari. Filipine, Vietnam, Malaezia, Taiwan şi Brunei au de asemenea revendicări în Marea Chinei de Sud şi Marea Chinei de Est. 

Imaginile din satelit au fost date publicităţii după aproximativ o lună de când Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a emis o sentinţă împotriva pretenţiilor Chinei în această regiune bogată în resurse, o hotărâre ce a fost a respinsă categoric de Beijing. 

SUA au cerut Chinei şi celorlalte state din regiune să se abţină de la militarizarea zonelor în litigiu în Marea Chinei de Sud. China a negat în mod repetat acest lucru, afirmând că facilităţile ridicate au un caracter civil şi în scopuri de autoapărare şi a criticat, la rândul său, patrulele şi exerciţiile SUA, care ar creşte tensiunile în regiune. 

Toate hangarele prezintă semne de consolidare structurală, potrivit CSIS. "Ele sunt mai voluminoase decât cele construite în scopuri civile", afirmă Gregory Poling, directorul Asia Maritime Transparency Initiative din cadrul CSIS. "Sunt consolidate pentru a rezista unei lovituri", mai spune el. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: China insule Marea Chinei de Sud
Parteneri
Max Verstappen a câștigat cursa de sprint la Shanghai
x close