Antena 3 CNN Externe China demarează CEL MAI MARE PROIECT AGRICOL DIN LUME

China demarează CEL MAI MARE PROIECT AGRICOL DIN LUME

China demarează CEL MAI MARE PROIECT AGRICOL DIN LUME
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
22 Sep 2013   •   18:50
China intenţionează să cheltuiesca câteva miliarde de yuani pentru a cumpăra teren agricol în Ucraina, în cadrul unui proiect care are toate şansele să devină cel mai mare proiect agricol peste hotare al ţării.
 
Mişcarea reprezintă un pas semnificativ înainte, în eforturile Chinei de a încuraja companiile private să facă agricultura în alte ţări, pe fondul cererii tot mai mari de alimente din ţara, scrie South China Morning Post, conform pefaţă.ro.
 
În prima fază a proiectului, Ucraina ar urmă să asigure Chinei cel puţin 100.000 de hectare de teren - o bucată de pământ cu dimensiunile Hong Kongului, teren de bună calitate în estul regiunii Dnipropetrovsk, în special pentru cultivarea cerealelor şi pentru înfiinţarea de ferme de porci.
 
Produsele vor fi vândute către două conglomerate deţinute de statul chinez, la preţuri preferenţiale. Proiectul se va extinde treptat pentru a ajunge în cele din urmă la trei milioane de hectare achiziţionate de China în Ucraina.
 
Ding Li, cercetător la Institutul de Consultanţă Agricolă din Beijing, a declarat că afacerea este cea mai importantă afacere în domeniul agriculturii, pe care China o face în afară ţării.
 
Până în prezent, cele două părţi nu au făcut publică valoarea investiţiei, dar cotidianul ucrainean Kiev Post a titrat, luna trecută, că suma pe care China o va investi se ridica la 2,6 miliarde de dolari. Ziarul a numit înţelegerea drept "o investiţie străină fără precedent” în serctorul agricol din Ucraina.
 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close