Antena 3 CNN Externe China: Doar socialismul poate "salva" Tibetul

China: Doar socialismul poate "salva" Tibetul

China: Doar socialismul poate "salva" Tibetul
Sursa foto: tibet calugari
08 Mar 2010   •   03:44

Nou numitul guvernator chinez al Tibetului declara că doar socialismul poate "salva" regiunea şi garanta dezvoltarea sa şi râdea de indecizia lui Dalai Lama privind succesorul său.


China şi-a apărat conducerea cu mâna de fier din Tibet, arătând nu doar că a eliberat un milion de iobagi tibetani dar a adus miliarde de dolari în regiune pentru dezvoltare.

Padma Choling, etnic tibetan numit guvernator în ianuarie, punea problemele Tibetului pe seama liderul spiritual în exil şi câştigător al premiului Nobel, Dalai Lama, calificat de Beijing ca "separatist" şi insitigator la violenţă.

"Principala sursă de instabilitate din Tibet este Dalai Lama, şi tot el este cel care provoacă probleme pentru dezvoltarea economică şi progresul socioeconomic," arăta Padma Choling .

"Dar trebuie să spun că nu suntem deloc speriaţi... deoarece toate popoarele din Tibet au realizat deja că doar Partidul Comunist Chinez şi socialismul pot salva Tibet, şi doar apoi se poate dezvolta Tbet" .
Proteste conduse de călugări budişti contra conducerii chineze în martie 2008 au dus la violenţe mari, demonstranţii incendiind magazine şi atacând în special chinezi de etnie han, priviţi de tibetani ca invadatorice le ameninţă cultura.
Cel puţin 19 persoane au murit.
Dalai Lama este în exil în India din 1959 şi susţine cauza unei autonomii mai mari pentru Tibet.
Mai multe runde de negocieri dintre partidul comunist şi trimişii Dalai Lama nu au adus rezultate. De asemenea, incertitudinea marchează viitorul după moartea lui Dalai Lama . Acesta a vehiculat mai multe scenarii , inclusiv că succesorul şi reîncarnarea sa ar putea să nu fie găsit în teritoriul controlat de chinezi.

Mulţi tibetani şi grupuri pro-Tibet se tem că Beijing va anunţa pur şi simplu propriul Dalai Lama, aşa cum a făcut cu Panchen Lama, a doua cea mai importantă figură tibetană budistă, în 1995. Alegerea lui Dalai Lama pentru Panchen Lama, un băiat de şase ani, a fost ridicat şi ascuns de autorităţile chineze.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Dalai Lama Tibet partidul comunist chinez
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close