Antena 3 CNN Externe China anunță întreruperea pe termen nedefinit a "dialogului economic" cu Australia

China anunță întreruperea pe termen nedefinit a "dialogului economic" cu Australia

Comisia naţională pentru dezvoltare şi reformă a Chinei (NDRC) a transmis joi, printr-un scurt comunicat, că va suspenda ”pe termen nedefinit” toate activităţile din cadrul Dialogului economic strategic China-Australia.

China anunță întreruperea pe termen nedefinit a "dialogului economic" cu Australia
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    07 Mai 2021   •   09:22

Decizia intervine la scurt timp după ce guvernul australian a anulat două acorduri cu China în cadrul Iniţiativei 'Belt and Road' (Noul Drum al Mătăsii).

”În ultima vreme, unii oficiali guvernamentali australieni au lansat o serie de măsuri pentru a perturba schimburile normale şi cooperarea între China şi Australia, dintr-o mentalitate de Război Rece şi discriminare ideologică”, se spune în comunicat.

Dolarul australian a scăzut brusc în urma acestei ştiri

Legăturile bilaterale au fost tensionate în 2018, când Australia a devenit prima țară care a interzis public gigantului tehnologic chinez Huawei din rețeaua sa 5G, potrivit Reuters.

Relațiile s-au înrăutățit anul trecut, când Australia a solicitat o investigație independentă asupra originilor noului coronavirus, determinând represalii comerciale din China.

Ministrul comerțului din Australia, Dan Tehan, nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii cu privire la decizia Chinei.

Ultima întâlnire în cadrul mecanismului, menită să fie un cadru de cooperare economică, a avut loc la Beijing în 2017.

China este cel mai mare partener comercial al Australiei

Reuters a raportat săptămâna aceasta că Australia revizuiește contractul de închiriere de 99 de ani a unui port din nordul său către o firmă chineză, potrivit unei surse guvernamentale.

×
Subiecte în articol: China Australia economie
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close