Antena 3 CNN Externe China: Prioritatea este evitarea conflictului corean

China: Prioritatea este evitarea conflictului corean

China: Prioritatea este evitarea conflictului corean
Sursa foto: coreea de sud
31 Mai 2010   •   19:05

Premierul chinez aprecia că evitarea conflictului dintre cele două Corei pentru scufundarea unui vas este cel mai urgent aspect, dar nu şi-a exprimat sprijinul pentru efortul Coreii de Sud şi Japoniei de a condamna Coreea de Nord în cadrul ONU, pentru că ar fi efectuat atacul.
China a fost puternic presată de Seul,Tokyo şi Washington pentru a se alătura eforturilor de pedepsire a Pehnianului pentru scufundarea navei Cheonan, vas sud-coreean despre care anchatorii susţin că a fost distrus de o torpilă nord-coreeană. 46 de marinari au murit în incident- ce mai mare pierdere militară de la Războiul Coreean.
După încheierea unui summit de două zile cu Coreea de Sud şi Japonia pe insula Jeju, premierul chinez Wen Jiabao nu a dat semne în public că Beijing ar fi pregătit să respingă Coreea de Nord.

"Misiunea urgentă pentru moment este abordarea adecvată impactului provocat de incidentul Cheonan, descreşterea graduală a tensiunilor, şi evitarea posibilelor conflicte," arăta Wen .
"China va continua să colaboreze cu fiecare ţară prin negocieri agresive şi cooperare pentru a-şi îndeplini misiunea de menţinere a păcii şi stabilităţii în regiune" .

China, principalul aliat al Phenianului, deţine drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, astfel că sprijinul său este esenţial pentru impunerea de sancţiuni.
Săptămâna trecută, oficiali americani arătau după discuţii la Beijing că China este probabil să adopte opinia că Phenianul ar trebui considerat responsabil.

După discuţiile de duminică, premierul japonez Yukio Hatoyama sublinia că cele trei state au o opinie comună că scufundarea vasului este o problemă gravă pentru pacea şi stabilitatea în Asia de NE.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: nava scufundata Coreea de Nord
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close