Antena 3 CNN Externe Chinezii au propus ca laboratorul din Wuhan să primească Premiul Nobel pentru medicină

Chinezii au propus ca laboratorul din Wuhan să primească Premiul Nobel pentru medicină

Publicațiile administrate de autoritățile din China au amplificat săptămâna trecută cererea lansată de Ministerul chinez de Externe, care susține că laboratorul din Wuhan ar trebui să primească Premiul Nobel pentru medicină, chiar dacă este criticat drept posibilă sursă a pandemiei de COVID-19.

Chinezii au propus ca laboratorul din Wuhan să primească Premiul Nobel pentru medicină
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    22 Iun 2021   •   18:32

Dr. Shi Zhengli, cunoscută precum „Doamna Liliac” în China, a oferit săptămâna trecută un răspuns furios în cadrul unui interviu cu New York Times, respingând că teoria că laboratorul ei a fost originea pandemiei de COVID-19, conform informațiilor transmise de Fox News.

Sursa menționată amintește că publicația respectivă este una din multe care a criticat anul trecut teoria că laboratorul din Wuhan a fost originea pandemiei. Totuși, New York Times a notat în urma interviului că „obișnuința Chinei de a ține secrete face ca declarațiile ei să fie greu de validat”.

De asemenea, Global Times, ziar tabloid cotidian aflat sub auspiciile ziarului emblematic al People’s Daily al Partidului Comunist Chinez, a reacționat la rândul său și a cerut părerea unui reprezentant al Ministerului chinez de Externe.

Potrivit Global Times, Zhao Lijiang „a spus că oamenii de știință din Wuhan au fost primii care au descoperit secvența genetică a noului coronavirus dar asta nu înseamnă că Wuhan a fost sursa coronavirusului.”

Acesta a adăugat ulterior că „echipa din Wuhan ar trebui să primească un Premiu Nobel pentru Medicină datorită cercetărilor lor cu privire la Covid-19 în loc să fie criticată”.

„Dacă prima publicare a unei secvențe de înaltă calitate a unui virus este învinovățită drept sursa unui nou coronavirus, atunci profesorul Luc Antoine Montagnier, care a descoperit primul HIV, ar trebuie să fie cauza pandemiei globale de SIDA, ci nu câștigător al Premiului Nobel pentru medicină”, a completat Zhao Lijiang, reprezentant al Ministerului chinez de Externe.

Deși teoria scăpării coronavirusului din laborator a fost respinsă de numeroși experți la începutul pandemiei, aceasta a început să fie tot mai discutată după ce Wall Street Journal a dezvăluit un raport al serviciilor secrete care afirmă că 3 angajați ai institutului de Virusologie din Wuhan au fost spitalizați cu simptome similare celor cauzate de coronavirus încă din toamna 2019. 

La câteva zile după publicarea raportului, președintele american Joe Biden a cerut comunității de informații SUA să demareze o nouă investigație privind originea COVID-19. 

×
Subiecte în articol: China Wuhan COVID-19 laborator Premiul Nobel
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close