Antena 3 CNN Externe China şi-a anexat Marea Chinei de Sud şi Taiwan. Vezi cum au făcut chinezii

China şi-a anexat Marea Chinei de Sud şi Taiwan. Vezi cum au făcut chinezii

China şi-a anexat Marea Chinei de Sud şi Taiwan. Vezi cum au făcut chinezii
Sursa foto: Foto: straitstimes.com
de N.B.    |    23 Noi 2012   •   17:35

China şi-a înfuriat din nou vecinii şi a iscat o nouă controversă internaţională odată cu distribuirea noilor paşapoarte. Pe o pagină interioară, unde se ştampilează vizele, harta care reprezintă China include şi Marea Chinei de Sud, precum şi Taiwanul.

Harta reprezintă China incluzând Taiwanul şi marea, separate de restul zonei prin linii, ceea ce sugerează apartenenţa teritoriilor la statul chinez.



Conform The Guardian, hărţile chineze au inclus de multă vreme Taiwanul şi Marea Chinei de Sud, dar poziţionarea unei astfel de hărţi pe paşapoarte reprezintă o provocare de vreme ce aceste documente vor presupune o acceptare tacită a tuturor ţărilor care îşi vor pune oficial însemnele pe paşapoarte.

Pretenţiile teritoriale ale Chinei includ de multă vreme Taiwan şi Marea Chinei de Sud, însă apele din acea zonă sunt revendicate de mai multe ţări, ca Filipine, Vietnam, Brunei, Malaysia sau Taiwan.

Oficialii taiwanezi condamnă ferm publicarea acestei hărţi pe paşapoarte, avertizând că relaţiile dintre cele două teritorii, separate în 1949 printr-un război civil, riscă să se deterioreze într-un moment în care tensiunile începuseră să dispară.

Ministrul de Externe filipinez, Alerbt del Rosario, a anunţat că a trimis o scrisoare ambasadei Chinei în care se menţionează că ţara sa "protestează ferm" faţă de această imagine, sugerând că pretenţiile chinei includ o zonă care este "în mod clar" parte a Filipinelor şi domeniu maritim.

Guvernul vietnamez a anunţat, de asemenea, transmiterea unei note diplomatice prin care cere eliminarea "conţinutului eronat" din paşapoartele emise.

Oficialii de la Beijing susţin că paşapoartele se bazează pe standardele internaţionale, iar conturul hărţii nu este îndreptat împotriva vreunei ţări.

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close