Antena 3 CNN Externe China sprijină Rusia în problema scutului antirachetă american

China sprijină Rusia în problema scutului antirachetă american

China sprijină Rusia în problema scutului antirachetă american
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
15 Iun 2011   •   19:28

Rusia a câştigat sprijinul Chinei şi altor state membre ale unui structuri de securitate regionale, în criticile aduse SUA privind planurile legate scutului antirachetă, adăugând că un astfel de demers ar putea submina securitatea gloablă, conform Reuters.

Organismul, din care fac parte Rusia, China dar şi state din Asia Centrală au semnat un act care condamnă orice decizie unilaterală de instalare a unui sistem antirachetă.

"Decizia unui stat sau a unui grup restrâns de state de a instala un sistem antirachetă ar putea dăuna stabilităţii stragetice şi securităţii internaţionale”, au declarat aceştia.

Organismul este compus din mai multe state, care includ, pe lângă puterile Rusia şi China, state precum Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Uzbekistan, Iran, Pakistan, India şi Mongolia şi a fost înfiinţat acum zece ani pentru a promova cooperarea regională.

Moscova a criticat recent planurile americane de a instala un sistem antirachetă în Europa şi a cerut garanţii de la americani că sistemul nu vizează arsenalul nuclear al Rusiei. Americanii au declarat de mai multe ori că sistemul nu este îndreptat împotriva Rusiei, dar nu au prezentat garanţii în acest sens.

×
Parteneri
Sondaj INSCOP pentru alegerile locale. Topul partidelor
x close