Antena 3 CNN Externe China, suspectată de furnizarea unui lansator mobil de rachetă prezentat de Phenian

China, suspectată de furnizarea unui lansator mobil de rachetă prezentat de Phenian

China, suspectată de furnizarea unui lansator mobil de rachetă prezentat de Phenian
Sursa foto: Foto: chinasmack.com
17 Apr 2012   •   18:17

China este suspectată că ar fi furnizat lansatorul mobil al rachetei cu rază lungă de acţiune pe care Coreea de Nord l-a prezentat în cursul paradei militare de duminică. Din această cauză, Beijingul riscă să fie acuzat de încălcarea unor sancţiuni ONU, potrivit unor analişti, relatează Washington Times.
   
Vehiculul cu 16 perechi de roţi, cunoscut sub numele de "transportor-înălţător-lansator" (TEL), pare să aibă la bază un design chinez, a declarat Ted Parsons de la revista Jane's Defense Weekly care aparţine IHS, o companie americană de informaţii pentru afaceri cu sediul în Douglas County (Colorado).
   
Versiunile chineză şi nord-coreeană de TEL "au acelaşi design de parbriz, aceeaşi configuraţie a ştergătoarelor de parbriz, acelaşi design al uşilor şi mânerelor, o zonă de grilaj foarte asemănătoare, aproape aceeaşi configurare a farurilor de pe bara din faţă şi acelaşi design al treptelor către cabină", a notat Parsons.

Instalaţia nord-coreeană a  fost prezentată în cursul unei parade de amploare care a avut loc la sfârşitul săptămânii la Phenian, unul dintre evenimentele dedicate marcării a 100 de ani de la naşterea lui Kim Il-sung, fondatorul Coreei de Nord.
   
"Dacă va fi confirmată o implicare a Chinei în furnizarea acestui (tip de) înălţător-lansator Coreei de Nord, se pune problema încălcării Rezoluţiei 1.874 a Consiliului de Securitate al ONU", a declarat James Hardy, editorul pentru regiunea Asia-Pacific al Jane's Defense Weekly.

Rezoluţia interzice furnizarea către nord-coreeni a "oricărui tip de arme sau material (militar), oferirea de tranzacţii financiare, antrenament tehnic, servicii sau asistenţă în legătură cu asemenea arme".
  
Acest lucru ar avea implicaţii asupera negocierilor vizând stoparea programului nuclear nord-coreean, singurul forum de negocieri între Phenian şi comunitatea internaţională. China este ţara care găzduieşte negocierile.
   

   

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close