Antena 3 CNN Externe China va înmâna propriul premiu pentru pace, cu o zi înainte de decernarea Nobelului

China va înmâna propriul premiu pentru pace, cu o zi înainte de decernarea Nobelului

China va înmâna propriul premiu pentru pace, cu o zi înainte de decernarea Nobelului
Sursa foto: Lien Chan // Foto: taiwantoday.tw
08 Dec 2010   •   15:20

China va organiza joi, în premieră, o ceremonie de decernare a propriului premiu pentru pace, într-o încercare de a contracara decizia din acest an a Comitetului Nobel din Norvegia de a-l recompensa pe disidentul chinez Liu Xiaobo, anunţă CNN. Decernarea Premiului Confucius va avea loc cu doar o zi înainte de ceremonia de decernare a Nobelului pentru Pace de la Oslo.

Premiul Confucius îi va fi acordat fostului vicepreşedinte taiwanez Lien Chan - pentru eforturile sale de a apropia China şi Taiwanul - şi este însoţit de un cec în valoare de 15.000 de dolari. Staff-ul acestuia s-a arătat surprins de anunţ.

"Ştim cine este Confucius, dr nu ştim nimic despre acest premiu", a declarat Ting Yuan-chao, şeful biroului din Taipei al lui Lien.

Tan Changliu, preşedintele comitetului organizator, format din cinc persoane, a refuzat să ofere detalii referitoare la felul în care comitetul ia decizii.

"China este o naţiune importantă care a fost influenţată de conceptul confucianist al păcii pentru o lungă perioadă", a declarat Tan Changliu. "Vrem să promovăm pacea dintr-o perspectivă estică. (...) Europa este plină de ţări mici care s-au luptat între ele timp de secole. Nu vrem să vedem oameni care nu înţeleg pacea ruinând acest concept", a adăugat oficialul.

Printre nominalizaţii din acest an au fost Nelson Mandela, Bill Gates şi  Panchen Lama, un lider budist tibetan, loial Beijingului.
 
Premiul Nobel pentru Pace i-a fost acordat disidentului chinez Liu Xiaobo, la 8 noiembrie, pentru "lupta sa lungă şi nonvioletă pentru drepturile fundamentale ale omului în China". Decernarea premiului lui Liu Xiaobo a determinat nemulţumirea regimului chinez care a avertizat Comitetul Nobel în legătură cu un "gest neprietenesc" care ar putea afecta relaţiile dintre China şi Norvegia.


×
Subiecte în articol: China premiu pace Premiul Nobel
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close