Antena 3 CNN Externe Un chinez a fost găsit vinovat pentru spionaj economic în Statele Unite

Un chinez a fost găsit vinovat pentru spionaj economic în Statele Unite

Un spion pentru Ministerul Chinez al Securităţii de Stat a fost inculpat de un juriu federal din Statele Unite pentru tentative de a sustrage secrete comerciale de la mai multe companii din industria americană a aviaţiei, a anunţat, vineri, Departamentul de Stat.

Un chinez a fost găsit vinovat pentru spionaj economic în Statele Unite
Sursa foto: Twitter/Theepoch Times
de Alexandra Ionescu    |    06 Noi 2021   •   22:43

Xu Yanjun, un responsabil din provincia Jiangsu al biroului de informaţii externe, din subordinea Ministerului Securităţii Statului, a fost găsit vinovat de un tribunal din Cincinnati la capetele de acuzare de complicitate şi de tentativă de spionaj economic, precum şi la trei capete de acuzare de furt de secrete comerciale.

Decizia înseamnă că Yanjun riscă până la 60 de ani de închisoare, în total, şi amenzi în valoare de peste cinci milioane de dolari, conform unui comunicat de presă. El va fi condamnat de un judecător federal.

Fiecare din cele două capete de acuzare de spionaj economic poate aduce o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare, iar fiecare din celelalte trei este pasibilă de 10 ani de detenţie.

Autorităţile americane îl acuză pe Xu Yanjun că, începând din 2013, a încercat să obţină informaţii în contul Chinei despre mai multe companii aeronautice, printre care General Electric Aviation (din SUA) şi Safran (din Franţa), care colabora cu GE la dezvoltarea unui motor.

Agentul ar fi identificat experţi angajaţi de aceste companii şi i-ar fi atras în China sub pretextul unor conferinţe universitare, plătindu-le călătoriile, potrivit AFP.

×
Subiecte în articol: SUA China spionaj industria aviatica
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close