Antena 3 CNN Externe "Chișinăul a încercat să rezolve prin forță!" | Transnistria a cerut Rusiei să mărească numărul militarilor din regiunea separatistă

"Chișinăul a încercat să rezolve prin forță!" | Transnistria a cerut Rusiei să mărească numărul militarilor din regiunea separatistă

Autoritățile așa-numitei Republici Transnistrene au cerut Moscovei să mărească numărul soldaților ruși din regiunea separatistă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Mai 2023   •   11:01

Informația este transmisă de agenția rusă de stat RIA Novosti, care îl citează, în acest sens, pe Leonid Manakov, șeful reprezentanței la Moscova a regiunii separatiste.

"Personalul de menținere a păcii reprezintă principalul factor de securitate pe Nistru și principalul obstacol pentru capetele înfierbântate, care numeroase la Chișinău și Kiev.

Atâta timp cât misiunea de menținere a păcii a Rusiei continuă, Moldova este blocată în orice plan și orice pregătire militară împotriva Transnistriei", a spus el.

Citește și: Rusia bombardează Ucraina înainte de Ziua Victoriei 

Manakov a amintit că, în 1995, Rusia a redus contingentul la două batalioane de infanterie motorizate, deși inițial erau șase.

În prezent, numărul soldaților ruși din regiune nu depășește 450, cu toate că, potrivit documentelor Comisiei mixte de control, ar trebui să ajungă la 3.100, a adăugat el.

Manakov a opinat că suplimentarea trupelor ruse din Transnistria este și posibilă, și necesară, în conjunctura actuală.

"Există o astfel de opțiune și este justificată din punct de vedere al agravării riscurilor de securitate, inclusiv al amenințării teroriste și, în același timp, este justificată din punct de vedere juridic", a susținut acest reprezentant al separatiștilor rusofoni.

RIA Novosti contextualizează declarațiile lui Leonid Makanov și scrie că "60% dintre locuitorii Transnistriei sunt ruși și ucraineni" iar regiunea a căutat să se rupă de Republica Moldova "în ultimii ani ai URSS, de teamă că Moldova se va uni cu România".

"În 1992, după o încercare nereușită a Chișinăului de a rezolva problema prin forță, Transnistria a devenit, de facto, un teritoriu independent", continuă relatarea agenției ruse, în conformitate cu narativul oficial al Moscovei referitor la această regiune.

În prezent, forțele de menținere a păcii în Transnistria sunt formate din 402 militari ruși, 492 'transnistreni', 355 moldoveni, precum și zece observatori militari din Ucraina, susține relatarea RIA Novosti.

Foto: Paradă militară la Tiraspol

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close