Antena 3 CNN Externe Gest făcut de reprezentanții SUA, Canadei, Franței și Marii Britanii la o reuniune G20, unde Rusia a fost prezentă

Gest făcut de reprezentanții SUA, Canadei, Franței și Marii Britanii la o reuniune G20, unde Rusia a fost prezentă

Ministrul canadian de Finanțe, Chrystia Freeland, a anunțat că a părăsit o ședință plenară a G20, desfășurată la Washington, în semn de protest față de prezența Rusiei la reuniune, în contextul războiului din Ucraina.

Gest făcut de reprezentanții SUA, Canadei, Franței și Marii Britanii la o reuniune G20, unde Rusia a fost prezentă
Sursa foto: Twitter @cafreeland
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Apr 2022   •   22:27

"Întâlnirile din această săptămână de la Washington se referă la sprijinirea economiei mondiale, iar invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia este o amenințare gravă pentru economia globală", a scris pe Twitter ministrul canadian (foto interior), care este și vicepremier.

Freeland a indicat că, în opinia sa, Rusia nu ar trebui să participe la eveniment.

"Democrațiile lumii nu vor sta cu mâinile încrucișate în fața agresiunii și a crimelor de război comise continuu de Rusia. Astăzi, Canada și unii dintre partenerii noștri democratici au ieșit din plenul G20 atunci când Rusia a încercat să intervină", a continuat Freeland.

Secretarul Trezoreriei SUA a condus protestul

BBC arată că inițiativa protestului i-a aparținut, de fapt, Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen.

La protest s-au raliat reprezentanții Marii Britanii, Franței și Canadei. 

Întâlnirea de la care au ieșit miniștrii statelor menționate a fost prima a miniștrilor G20 și a guvernatorilor băncilor centrale de la invazia Ucrainei de către președintele rus, la sfârșitul lunii februarie.

Din G20 fac parte țările dezvoltate și marile economii emergente.

În prezent, acest grup include Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Statele Unite, Canada, Japonia, Rusia, blocul Uniunii Europene precum și Argentina, Brazilia, Mexic, China, India, Australia, Indonezia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud și Turcia.

Putin transmitea luna trecută că vrea să meargă la summit-ul liderilor G20

Acum o lună, China a reacționat la informațiile conform cărora SUA și aliații occidentali evaluează o eventuală expulzare a Rusiei din G20, în contextul războiului din Ucraina. China a anunțat că se opune unei astfel de inițiative.

Ambasadorul Rusiei în Indonezia, Liudmila Vorobieva, a declarat că președintele Vladimir Putin "dorește să meargă" la summitul liderilor G20, programat să se desfășoare la Bali, la sfârșitul lunii octombrie a acestui an.

Indonezia deține în prezent conducerea rotativă a G20.

Rusia a făcut parte, până în 2014, din G8, grupul celor mai dezvoltate economii ale lumii, alături de Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.

În martie 2014, în urma invaziei în Crimeea, celelalte șapte țări au suspendat efectiv Rusia din acest grup.

De atunci, acest forum internațional, rebotezat G7, funcționează cu Uniunea Europeană ca al optulea participant.

×
Subiecte în articol: Chrystia Freeland g20 Rusia
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close