Antena 3 CNN Externe CIA a ignorat avertismentele armatei că informaţiile obţinute prin tortură nu sunt de încredere

CIA a ignorat avertismentele armatei că informaţiile obţinute prin tortură nu sunt de încredere

CIA a ignorat avertismentele armatei că informaţiile obţinute prin tortură nu sunt de încredere
Sursa foto: tortura cia
27 Apr 2009   •   08:06

Experţi militari americani ce ofereau sfaturi CIA privind interogarea suspecţilor de terorism s-au referit la tehnicile extreme de stres ca fiind "tortură", arată un document intern, ce a fost publicat de presa americană.

De asemenea, CIA a fost avertizată încă din 2002 că folosirea torturii în timpul interogării suspecţilor de terorism permite obţinerea unor informaţii care nu sunt de încredere, relatează Washington Post, citat de AFP.

"Recurgerea la tortura prizonierilor prezintă riscul ca inamicii noştri să o utilizeze pentru a justifica propria lor toturare a personalului american capturat", se arată într-un document al acestei agenţii, însărcinată cu sănătatea personalului desfăşurat.

Cu toate acestea, sub presiunea Casei Albe, CIA a respins avertismentele şi a continuat cu controversatul program de interogare.
Documentul militar descrie formele extreme de interogare ca tortură de 13 ori în două pagini, cu o lună înainte ca avocaţii guvernului să stabilească că nu se atinge acest prag şi interogatorii au folosit pentru prima dată simularea înecului pe un deţinut.
Analiza privind interogarea fizică/psihologică a fost trimisă în iulie 2002 de ?Joint Personnel Recovery Agency (JPRA), ce se ocupă de antrenarea personalului militar american pentru a rezista la tortură dacă este capturat.

Această informaţie intervine în condiţiile în care mai multe note interne ale Departamentului Justiţiei au fost date publicităţii în 16 aprilie. Acestea atestă existenţa unui cadru juridic care justifica folosirea torturii în interogatoriile antiteroriste.

Potrivit cotidianului american, care a obţinut documentul de la agenţia militară americană, textul este citat parţial în raportul Congresului publicat marţi, care detaliază implementarea tehnicilor folosite de CIA la centrul de detenţie de la Guantanamo.

Avertismentul agenţiei a precedat redactarea notelor interne de către avocaţii din Departamentul Justiţiei, dar nu este clar dacă a fost citit de înalţi responsabili din guvernul fostului preşedinte George W. Bush, precizează Washington Post.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Casa Alba armata americana
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close