Antena 3 CNN Externe CIA admite recuperarea unui submarin nuclear sovietic scufundat

CIA admite recuperarea unui submarin nuclear sovietic scufundat

CIA admite recuperarea unui submarin nuclear sovietic scufundat
Sursa foto: Hughes Glomar Explorer
15 Feb 2010   •   08:07

Guvernul american a dezvăluit detaliile despre o misiune secretă de a recupera un submarin sovietic scufundat. Recunoaşterea pune capăt unei perioade de trei decenii de tăcere în unul din cele mai complexe şi scumpe proiecte din Războiul Rece-
CIA a refuzat să confirme şi cele mai mici detalii ale ?Project Azorian?, un plan din 1974 susţinut de afaceristul Howard Hughes la un cost estimat de circa un miliard euro la valoarea de azi.
După o cerere de declasificare a informaţiei, conform legislaţiei, CIA a emis un raport intern despre misiune. În raportul pe 50 de pagini din 1985, CIA detaliază cum preşedintele Nixon a ignorat sfatul şefilor săi militar sperând să obţină informaţii cruciale despre rachetele nucleare transportate de submarin.
Submarinul sovietic Golf-II - K-129 s-a scufundat în 1968 în Pacific, la NV de Hawaii, în circumstanţe care nu au fost explicate.
Acesta avea trei rachete balistice cu focoase nucleare. În pofida dificultăţilor de a ajunge la navă, aflată la circa 5 km adâncime, Richard Nixon a cerut crearea unei grupe operative în acest scop.
O porţiune a vasului a fost adus în cele din urmă la suprafaţă de Hughes Glomar Explorer, o navă special concepută ce folosea o macara unicat.
Hughes şi-a împrumutat numele basului pentru a-i da aparenţa unui vas minier de mare adâncime, cu toate navele sovietice păzeau în permanennţă nava. Ce au reuşit americanii să recupereze pe pe navă rămâne neclar deoarece o porţiune din text a fost cenzurată, dar se apreciază că cele mai importante date nu au fost niciodată scoase la suprafaţă
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: CIA arme nucleare
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close