Antena 3 CNN Externe CIA, dezvăluiri despre starea lui Vladimir Putin și despre pierderile Rusiei în Ucraina

CIA, dezvăluiri despre starea lui Vladimir Putin și despre pierderile Rusiei în Ucraina

Presa internațională a relatat speculațiile din ultimele luni în legătură cu presupuse probleme de sănătate ale președintelui rus și cu eventuala determinare a lui Vladimir Putin de a recurge la arme de distrugere în masă, știind că nu mai are mult de trăit.

CIA, dezvăluiri despre starea lui Vladimir Putin și despre pierderile Rusiei în Ucraina
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Iul 2022   •   10:31

Însă Agenția Centrală de Informații (CIA), cel mai cunoscut serviciu de spionaj american, indică faptul că aceste speculații sunt fără temei.

"Nu există informații că Vladimir Putin ar fi slăbit sau ar avea o stare proastă de sănătate", a declarat șeful CIA, William Burns (foto, stânga).

Precizările sale vin în contextul în care SUA au anunțat că vor furniza Ucrainei mai multe arme cu rază lungă de acțiune, inclusiv patru sisteme HIMARS.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat, la rândul său, că obiectivele Rusiei în Ucraina se vor extinde și mai mult dacă Occidentul va livra Kievului arme cu rază lungă de acțiune.

Șeful CIA provoacă râsete cu comentariile privind sănătatea lui Vladimir Putin

"Sunt multe zvonuri despre sănătatea președintelui Putin și, din câte putem spune, este chiar prea sănătos", a spus William Burns la Forumul Aspen desfășurat în Colorado.

Spusele sale au fost primite cu râsete de participanți, notează BBC.

Burns a precizat că remarcile sale nu constituie o analiză oficială a serviciului de informații. 

Putin împlinește anul acesta 70 de ani.

Burns, care a servit ca ambasador la Moscova, a precizat că l-a observat și că a avut de-a face cu liderul rus pentru mai bine de două decenii.

Vladimir Putin crede foarte mult în control, intimidare și în a-i plăti adversarului cu aceeași monedă, iar aceste trăsături s-au accentuat în ultimii zece ani, pe măsură ce grupul său de consilieri s-a restrâns, a mai spus William Burns.

"Este convins că destinul său, ca lider al Rusiei, este să redea țării sale statutul de mare putere. El crede că pentru a-și atinge scopul este esențial să refacă sfera de influență din vecinătatea Rusiei și nu poate face asta fără să controleze Ucraina", a explicat șeful CIA.

Putin s-a bazat pe premise false, spune șeful CIA

El s-a deplasat la Moscova în noiembrie anul trecut, pentru a avertiza asupra consecințelor grave ale invadării Ucrainei, lucru care avea să se producă în câteva luni.

Planurile președintelui rus s-au bazat pe "presupuneri profund greșite și pe unele iluzii cu privire, mai ales, la Ucraina și voința acesteia de a rezista", a spus Burns.

"Putin chiar crede în retorica sa. L-am auzit de-a lungul anilor spunând în privat că Ucraina nu este o țară adevărată. Dar țările adevărate se apără când sunt atacate. Și asta au făcut ucrainenii", a comentat el.

CIA: Circa 15.000 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina

SUA estimează numărul soldaților ruși morți în Ucraina s-a apropiat de 15.000 și al răniților, de 45.000. Potrivit americanilor, pierderile ucrainene ar fi ușor mai scăzute.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat într-o declarație recentă că obiectivele teritoriale ale Rusiei în Ucraina se întind dincolo de Donbas.

Precizările vin după ce armata rusă a reușit să preia aproape în totalitate controlul în regiunea Lugansk și forțează același rezultat în regiunea Donețk.

De asemenea, presa de la Moscova relatează despre eventuale referendumuri care ar urma să aibă loc la toamnă în sudul Ucrainei, în regiunile ocupate, în vederea anexării acestora de către Rusia, după modelul aplicat în Crimeea în 2014.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close