Antena 3 CNN Externe Ciclonul-bombă a lovit estul Statelor Unite. Ce a rămas în urma fenomenului extrem

Ciclonul-bombă a lovit estul Statelor Unite. Ce a rămas în urma fenomenului extrem

Porțiuni ale coastei de est a Statelor Uniune au fost lovite de viscol și zăpezi abundente, aduse de așa-numitul "ciclon-bombă", o furtună formată vineri, care a crescut în intensitate.

Ciclonul-bombă a lovit estul Statelor Unite. Ce a rămas în urma fenomenului extrem
Sursa foto: CNN
de Adrian Iclozan    |    30 Ian 2022   •   10:56

Cinci state au declarat stare de urgență cu câteva ore înainte să cunoască, pe viu, asprimea vânturilor puternice și ninsoarea ce părea să nu se mai oprească.

Este vorba despre New York, New Jersey, Maryland, Rhode Island și Virginia.

Milioane de americani au fost avertizați să rămână în case.

Aproape 6.000 de zboruri au fost anulate pe parcursul weekend-ului, fiind de așteptat ca situația să se relaxeze duminică.

Prognozele arată că temperaturile scăzute vor continua să rămână o problemă în cea mai mare parte din nord-estul SUA iar furtuna se va muta către statul Maine.

Serviciul Meteorologic din SUA, NWS, a confirmat, sâmbătă, că furtuna a suferit o transformare în urma căreia aerul rece s-a amestecat cu aerul marin mai cald, ceea ce a dus la o scădere bruscă a presiunii.

Acest fenomen a dat numele de "ciclon-bombă"

Pe unde a făcut ravagii ciclonul-bombă

Fenomenul meteo extrem, cunoscut și drept Nor'easter (pe seama vânturilor puternice dinspre nord-est) a lovit în zone din statele New York și Massachusetts, aducând ninsori abundente, inundații în zonele de coastă și viscol.

Unele părți din Massachusetts au consemnat straturi de zăpadă de 75 de centimetri

Boston, capitala statului, a înregistrat, sâmbătă, o grosime de 60 de centimetri a stratului de zăpadă, egalând precedentul record stabilit la nivelul unei zile. Rezidenților li s-a cerut să nu călătorească decât în caz de urgență.

"Dacă plecați, luați cu voi un kit de supraviețuire pe timp de iarnă. Dacă sunteți blocați, rămâneți în vehicule", spune una dintre avertizări.

Sâmbătă noaptea, peste 80.000 de locuințe din statul Massachusetts nu aveau curent electric.

Cape Cod a fost una dintre cele mai afectate regiuni.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În orașul Provincetown, situat în extremitatea peninsulei, toți locuitorii au rămas, sâmbătă, fără energie electrică. În Nantucket, insulă situată la circa 50 de kilometri sud de Cape Cod, au fost raportate inundații provocate de valurile de furtună.

În statul New York au fost anunțate zăpezi de 61 de centimetri în anumite regiuni. În metropola cu același nume, muncitorii au fost mobilizați să dea zăpada din zone turistice populare, precum Times Square.

Presa internațională notează că este prima dată din 2018 când o alertă de viscol este emisă pentru nord-estul SUA, 75 de milioane de oameni fiind în calea furtunilor.

×
Subiecte în articol: ciclon-bomba SUA Massachusetts New York
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close