Antena 3 CNN Externe Cine este Boris Johnson, noul premier al Marii Britanii

Cine este Boris Johnson, noul premier al Marii Britanii

Cine este Boris Johnson, noul premier al Marii Britanii
Sursa foto: Foto: youtube.com
24 Iul 2019   •   18:19

Boris Johnson este noul premier al Marii Britanii. A reușit să-și vadă visul împlinit, acela de a călca pe urmele idolului său: Winston Churchill. 

Fiu de eurodeputat şi absolvent al prestigioasei universităţi din Oxford, Boris Johnson s-a născut la New York, în Statele Unite, şi a renunţat la cetăţenia americană abia în 2016, când se vedea deja premier al Marii Britanii.

„BoJo“ s-a făcut cunoscut iniţial ca jurnalist. Şi deloc plăcut. A lucrat doar un an la primul său loc de muncă, la „The Times“, unde a fost demis în 1988 din cauza faptului că a inventat o declaraţie despre viaţa personală a regelui Eduard al II-lea şi a atribuit-o unui istoric. La 14 ani distanţă, a recunoscut că fost cea mai mare eroare a carierei sale de jurnalist: „Din toate greşelile pe care le-am făcut, cred ca aceasta a fost cea mai mare“.

După concedierea de la „The Times“, a colaborat timp câteva luni cu „Wolverhampton Express and Star“, unde s-a remarcat cu articole îndoielnice, în special despre situaţia şomerilor. S-a angajat apoi la „The Daily Telegraph“ şi a relatat ani buni de la Bruxelles pentru această publicaţie conservatoare. De acolo, a acuzat UE de toate relele, de la reglementări obcure până la uneltirea de comploturi împotriva Marii Britanii. La sfârşitul anilor ’90, a devenit redactor-şef la foarte conservatorul „The Spectator“ şi şi-a făcut intrarea în politică.

În 2001, a obţinut un mandat în Camera Comunelor pe listele Partidului Conservator, dar nu a renunţat la postul de la „The Spectator“, aşa cum a promis. Tot atunci a scos prima perlă ca politician: „Dacă veţi vota pentru Tory, femeia voastră va avea sâni mai mari şi vă veţi creşte şansele să aveţi un BMW“. În noiembrie 2003, a fost ales vicepreşedinte al Partidului Conservator. I s-a retras mandatul după numai un an, din cauza descoperirii unei relaţii extraconjugale cu o colegă din presă.

Fost ministru al Afacerilor Externe și fost primar al Londrei, Boris Johnson s-a făcut remarcat mai degrabă prin gafe și insulte decât prin diplomație. 

Barack Obama, Hillary Clinton, Recep Tayyip Erdogan sunt printre cei care au ajuns în colimatorul lui Boris Johnson. 

Boris Johnson l-a jignit pe liderul de la Casa Albă în timpul campaniei pentru referendum, după ce Barack Obama și-a exprimat susținerea pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. „Pe jumătate kenyan, președintele Americii are o antipatie ancestrală față de Imperiul britanic, al cărui apărător fervent a fost Churchill”, a afirmat fostul primar londonez. Candidata democrată la alegerile prezidențiale din SUA a fost asemănată cu o asistentă medicală sadică, în 2007. „Are părul vopsit blond, stă bosumflată și are o privire albastră de fier, de parcă e o asistentă medicală sadică într-un spital de boli mentale”, a afirmat Boris Johnson, în urmă cu 19 ani. 

Boris Johnson a scris o poezie grosolană despre președintele turc, după ce publicația Spectator a organizat un concurs numit „Competiția de poezie pentru jignirea președintelui Erdogan”, ca reacție la eforturile liderului de la Ankara de a pune sub acuzare un comic german pentru un poem ofensiv. Johnson, fost editor al revistei Spectator, a fost cel care a câștigat concursul și premiul de 1.000 de lire. În poemul său, el l-a făcut pe Recep Tayyip Erdogan „onanist” și a sugerat că acesta a făcut „sex cu o capră”. 

Despre Donald Trump, Johnson i-a dat o replică dură după ce președintele american a afirmat că anumite zone din Londra sunt periculoase. „Singurul motiv pentru care nu aș vizita anumite zone din New York este riscul de a-l întâlni pe Donald Trump”, a spus Johnson. 

Boris Johnson a scris, în 2008, când era editor al publicației Spectator, că persoanele de culoare au un IQ mai mic decât orientalii.

În timpul campaniei pentru referendumul privind apartenența Marii Britanii la blocul comunitar, Boris Johnson a declarat că UE este o tentativă, prin alte mijloace, să unifice Europa în acelaşi fel ca Adolf Hitler.

×
Subiecte în articol: Boris Johnson Marea Britanie premier
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close