Antena 3 CNN Externe Cine este Mario Monti? Informaţii esenţiale din viaţa înlocuitorului lui Silvio Berlusconi

Cine este Mario Monti? Informaţii esenţiale din viaţa înlocuitorului lui Silvio Berlusconi

Cine este Mario Monti? Informaţii esenţiale din viaţa înlocuitorului lui Silvio Berlusconi
Sursa foto: Foto: AP/ Agerpres
14 Noi 2011   •   10:46
Fostul comisar european Mario Monti a fost desemnat, duminică seară, să formeze un nou Guvern care să îi succeadă celui al lui Silvio Berlusconi. Potrivit presei din Peninsulă, Monti este opusul lui Berlusconi, în ceea ce priveşte conduita sa.

În timp ce Berlusconi este un personaj „colorat”, controversat şi neapreciat de pieţele financiare, Monti şi-a format imaginea unui economist respectat, cu legături bine sudate cu reprezentanţii Uniunii Europene.

Mario Monti este cunoscut drept un negociator excelent, a deţinut funcţia de rector al unei universităţi şi se mândreşte cu reputaţia de a fi „produs” cei mai înzestraţi economişti ai Italiei.

Viaţa şi cariera lui Mario Monti

Mario Monti s-a născut în 1943, în oraşul Varese din nordul Italiei. A studiat economia la Universitatea Bocconi din Milano şi la Universitatea Yale din Statele Unite.

A predat economia la Universitatea din Torino timp de 15 ani, apoi a devenit rectorul universităţii din Bocconi.

În 1994, a obţinut funcţia de comisar europen pentru pieţele interne. În timpul celui de-al doilea mandat de comisar european (1999-2004), a fost supranumit  „Super Mario”, relatează BBC News Online.

Monti a blocat o fuziune între General Electric şi Honeywell şi a demascat monopolul pe care compania Microsoft îl deţinea pe piaţă. În 2004, Microsoft a fost amendată cu 497 de milioane de euro de către UE.

Mario Monti şi-a creat în Uniunea Europeană imaginea unui bărbat ponderat, care şi-a construit reputaţia de om compentent şi independent în perioada în care a fost comisar european. El a deţinut mai întâi portofoliul Pieţei Interne şi apoi pe cel al Concurenţei. Datorită tuturor acestor calităţi, Monti a fost denumit şi „Cardinalul”.


 


 


 

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close