Antena 3 CNN Externe Cine este Petro Poroşenko - BASARABEANUL care a obţinut o victorie zdrobitoare la alegerile prezidenţiale din Ucraina

Cine este Petro Poroşenko - BASARABEANUL care a obţinut o victorie zdrobitoare la alegerile prezidenţiale din Ucraina

Cine este Petro Poroşenko - BASARABEANUL care a obţinut o victorie zdrobitoare la alegerile prezidenţiale din Ucraina
Sursa foto: Foto: karpataljalap.net
de M.Z.    |    25 Mai 2014   •   22:06

Petro Poroşenko - cel care a obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile prezidenţiale din Ucraina, potrivit primelor rezultate - are 48 de ani şi s-a născut la Bolgrad (Basarabia de Sud), el vorbind fluent în limba română, reiese din declaraţiile deputatului UDAR (partid condus de Vitali Klicko, care l-a susţinut pe Poroşenko în alegeri) Irina Gheraşcenko, informează independent.md.

Gheraşenko a relatat că miliardarul ucrainean ar fi demonstrat că vorbeşte română, în cadrul prezentării unui sondaj numit “Preşedintele european”, elaborat de Institutul de Politici Mondiale din Kiev.

“În cadrul prezentării, Poroşenko a dat dovadă de cunoaşterea limbii române, rostind “perfect” câteva fraze în această limbă, şi i-a dăruit Institutului un drapel pe care îl luase anterior la summitul de la Vilnius”, a afirmat deputata ucraineană.

Poroşenko este unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Ucraina, averea sa fiind estimată la peste un miliard de dolari americani.

Principala sa afacere este fabrica de dulciuri ”Roshen”, dar el mai controlează compania de producere a navelor maritime şi armamentului, ”Leninska Kuznya”, precum şi postul de televiziune ”Kanal 5”.

El este în prezent deputat independent, iar în trecut a ocupat funcţiile de ministru al Afacerilor Externe (între 2009 mi 2010), precum şi ministru al Muncii şi Dezvoltării Economice, în 2012.

Totodată, este şi un proeuropean convins. Postul său de televiziune, Kanal 5, a fost unul din puţinele care au informat corect în perioada protestelor de pe Euromaidan. Din această cauză el a devenit indezirabil pentru fostul preşedinte Viktor Ianukovici, dar şi pentru Kremlin.
Întrebat duminică unde va întreprinde prima vizită în calitate de şef al statului — la Moscova sau la Bruxelles — în cazul în care va câştiga alegerile, Poroşenko a spus că “în Donbas”. “Se fac tentative de a transforma Donbasul într-un fel de Somalia, dar noi vom acţiona rapid şi eficient”, a spus Poroşenko.

Miliardarul Petro Poroşenko se clasează pe primul loc în scrutinul prezidenţial din Ucraina, cu 55,9%, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

×
Subiecte în articol: Proteste Ucraina
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close